Црногорски хумор затресао Бањалуку

Александра Маџар
Црногорски хумор затресао Бањалуку

Бањалука - Премијера филма "Горчило - јеси ли то дошао да ме видиш" у мултиплексу "Палас" протекла је уз салве смијеха и у позитивној атмосфери, јер су реплике и радња филма у публици изазивали одличне реакције.

Велика сала биоскопа у сриједу увече била је испуњена до посљедњег мјеста, а сви заљубљеници у седму умјетност су глумце, који су се послије пројекције поклонили присутнима, подржали снажним аплаузом. Видно расположена глумачка екипа није крила радост што су гледаоци добро прихватили ову медитеранску комедију у режији Милана Караџића коју је до сада погледало око 220.000 љубитеља седме умјетности. Караџић је оживио текст који је прије 20 година режирао за позориште и направио филмски сценарио у који је убацио нове ликове.

Комедија је снимана у црногорским брдима, а доноси радњу смјештену у љето 1968. Централна прича говори о породичним односима и у њој свако може препознати, како кажу глумци, некога из своје породице. У току планирања изградње путне инфраструктуре у СФРЈ, у напорима да се сиромашни сјевер Црне Горе повеже с југом, у мало село долази геометар Лаза (Виктор Савић) како би припремио све за трасу будућег пута. Са њим долази супруга Клара (Хелена Аксамит), балерина, која мора да током љета одржава кондицију за јесењу сезону. Како сељаци реагују на долазак геометра, колико су склони корупцији, како реагују на долазак људи који живе неким другачијим животом од њиховог, јер за боље не знају, само је једна од линија приче. Друга прати љубавну причу двоје младих којима је једина препрека за срећу дугогодишња свађа њихових породица.

Екипа филма причала је новинарима о искуствима са снимања.

- Публика може препознати здрав и мало откачен, али врло креативан хумор, својствен сценаристи Миодрагу Караџићу, писцу популарне "Ђекне" и других великих комедија - рекао је редитељ филма Милан Караџић.

Препричавајући анегдоте са снимања филма, које су завршили за рекордна двадесет четири дана, наглашавају да се баве забавом и да желе да се публика осјећа добро.

- Покушавамо забаву ставити на платно, то је суштина овог посла. Желимо да филмови које радимо намаме публику у биоскопе и да препричавају форе и реплике - додао је продуцент филма Драган Ђурковић.

Глумац Милутин Мима Караџић казао је да је већина екипе глуму завршила у класи Боре Стјепановића, који се такође појављује у филму. Караџић је испричао и како су убјеђивали сељаке да им дозволе да снимају на њиховим међама и у кућама.

- Ми имамо човјека који иде испред нас, а то је наш директор филма Радиша Бркић. Успио је да једно црногорско село анимира, па су људи долазили да раде, доводили нам коње, козе - прича Караџић.

У филму се, поред Миме Караџића, Виктора Савића, Андрије Милошевића, Емира Ћатовића, Божидара Зубера, Боре Стјепановића, Милорада Мандића Манде, први пут појављује балерина Хелена Аксамит. У једној сцени она се потпуно обнажује, а млада умјетница је рекла да јој то није уопште сметало.

Најтежа сцена

Редитељ филма Милан Караџић испричао је да је најтежа сцена била она у којој Боро Стјепановић гори у пожару.

- Та сцена је снимљена без дублера и морала је да буде снимљена из једног кадра и из једног дубла. Кад је Боро пао, почиње ватра, а ја као редитељ треба да кажем: Стоп! Међутим, ватра се није довољно разгорјела и директор филма долива бензин. Тада креће пламен да сукља и мени се јако допало то што видим на монитору, а Боро лежи, не мрда. Сви ме гледају. У том моменту пада греда и морамо завршити сцену. На сву срећу, све је добро прошло - прича Караџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана