Црњански и Ћопић под свјетлима Андрићграда

Приредила: Александра Глишић
Црњански и Ћопић под свјетлима Андрићграда

Вишеград - Романи српских књижевника, добитника значајних награда, промовисани су на другом Сајму књига у Андрићграду, а поштоваоци писане ријечи имали су прилику и да се упознају са дјелима у издању Андрићевог института.

Руководилац Одјељења за књижевност у Андрићевом институту Александра Вранеш рекла је на промоцији одржаној у суботу увече да су сви захвални редитељу Емиру Кустурици на задужбинарству у институцији коју је створио.

Навела је да бројни сарадници, истраживачи, наставници и студенти раде у оквиру свих одјељења у Андрићевом институту.

- Успешно организујемо Међународне конференције, летње школе за студенте, семинаре за наставнике и библиотекаре, развијамо сајт Андрићевог института, уређујемо електронски часопис "Искра", учесници смо бројних промоција и богати смо издавачком делатношћу - каже Вранешова.

Истиче да се Андрићев институт може похвалити и фототипским издањима часописа "Идеја" Милоша Црњанског.

- Редовно издајемо часопис "Лик" који је лице савремених теоретских, историјских и примењених истраживања о литератури и култури, основан са жељом да пружа панорамски поглед на књижевне и културне појаве различитих народа. Зборник радова "Железница, књижевност и филм" је зборник научних радова, након научне конференције коју смо имали претходне године - навела је Вранешова.

Указала је и на књигу Саше Кнежевића у едицији посебних издања која говори о Петру Петровићу Његошу, Иви Андрићу, Бранку Ћопићу.

- Покренули смо и едицију "Писци 20. века" чији је уредник Слободан Грубачић и која српску књижевност поставља у контекст светске књижевности - додала је Вранешова.

У Андрићевом институту представљен је и роман "Арзамас" Иване Димић која је за ово дјело добила НИН-ову награду.

- Кад пишем ја то радим веома споро и дуго. Дипломирала сам књижевност и писала сам онако како је мени одговарало у одређеном времену - објашњава Димићева.

Књига "Тајна црвеног замка" Вулета Журића промовисана је у Андрићевој учионици у Вишеграду. Журић је познат као писац оштрог пера, а за своје стваралаштво добио је значајне награде као што су "Борислав Пекић" и "Стеван Сремац". 

- Ова књига је добила Андрићеву награду и у њој се појављују познате личности. Многи су рекли да је виде као фудбалску репрезентацију, а мене као селектора - каже Журић.

Бесједа

У Андрићевом институту одржана је бесједа о Иви Андрићу и Првом свјетском рату, а говорио је професор београдског Универзитета Београда Јован Делић.

- Велика је част говорити о Иви Андрићу у Андрићграду, а поготово у години када је један вијек протекао од Првог свјетског рата - рекао је Делић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана