Crkveno pojanje snaži molitvu

Radmila Đević
Crkveno pojanje snaži molitvu

Hor Bogoslovije svetog Petra Dabrobosanskog iz Foče više od 18 godina na najbolji način njeguje duhovnu muziku i predstavlja jednog od čuvara i misionara crkvenog pojanja.

- U 21. vijeku, vremenu tehnoloških i tehničkih promjena, ipak se čuva i njeguje crkveno pojanje kroz koje se najbolje i najljepše govori svome Tvorcu. Upravo tu ulogu ima hor Srednje bogoslovske škole čije članove biramo svake godine. Najdarovitiji đaci pripremaju se kroz petogodišnje školovanje - kaže profesor crkvenog pojanja u Bogosloviji i vođa hora Vidak Vujadinović. 

Ističe da pojanje ima veliki značaj za mlade bogoslove, jer se oni tokom školovanja pripremaju za bogosluženja, koja su protkana pojanjem.

- Školskim  planom i programom uređeno je izučavanje ovog predmeta, tako da za pet godina, a i kroz sekciju hora veoma lijepo savladaju pojanje i izrastu u vrle pojce - priča Vujadinović. 

Iza hora su brojni nastupi širom Republike Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore, a broj članova varira od  16 do 50. Osim učešća na bogosluženjima aktivni su i na koncertnoj sceni. Repertoar pored duhovnih kompozicija, čine i mnoga djela svjetovnog horskog a kapela žanra.

- Hor je učestvovao u obilježavanju 2.000 godina hrišćanstva u Prijepolju, Pljevljima i Sarajevu. Nastupali smo i na proslavi velikog jubileja Eparhije dabrobosanske - 750 godina postojanja u Istočnom Sarajevu i tada smo od blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja dobili Zahvalnicu za bratsku hrišćansku pomoć našem stradalnom narodu - prisjetio se Vujadinović.

Na nastupima hor izvodi pojedine kompozicije sa Kamernim i Akademskih horom Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

- Na našim nastupima mogu se čuti različiti stilski pravci: jednoglasni crkveni napjevi iz 15. vijeka, liturgijske horske kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca, veliki broj duhovnih horskih djela srpskih, ruskih i bugarskih autora. Tu su i kompozicija iz oblasti svjetovne horske muzike, obrade srpskih i ruskih narodnih pjesama, Mokranjčeve "Rukoveti", djela savremenih kompozitora - navodi profesor Vujadinović.

Od osnivanja, pa do 2008. godine umjetnički rukovodilac i dirigent hora bio je profesor Rade Radović. Za dirigenta hora Bogoslovije i Bogoslovskog fakulteta od 2008. godine postavljen je jerej Vidak Vujadinović, koji je i profesor crkvenog pojanja u Bogosloviji.

Kroz osmišljen i nadahnut vannastavni rad hora učenici Bogoslovije  uče i stiču nova znanja.

- Od kada sam došao u Bogosloviju član sam hora. Osim redovne nastave, odnosno crkvenog pojanja koje izučavamo kao predmet, pohađanje hora doprinosi našem razvoju i učenju. Crkvena muzika zauzima bitno mjesto u našoj istoriji. Kroz nastupe predstavljamo bogatstvo duhovne muzike i pojanja - kaže učenik Ivan Topić koji je pet godina član hora.

I njegov kolega David Drinić, učenik četvrtog razreda, ponosan je i zadovoljan što je član hora.

- Završio sam osnovnu muzičku školu, sviram harmoniku, kao član hora nadograđujem znanje, a svakako planiram da se u budućnosti bavim crkvenom muzikom. Ovo je ujedno i jedan od načina propovijedanja riječi Božije - kaže Drinić.

Jubilej

Članovi hora, pod vođstvom profesora Vidaka Vujadinovića, pripremaju se za nastup 12. maja, kada će biti proslavljena krsna slava Bogoslovskog fakulteta u Foči, Sveti Vasilije Ostroški. Očekuje ih i značajan jubilej u septembru, obilježavanje 20 godina Bogoslovije u Foči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana