Цјеложивотно учење језика интелектуално благо

Александра Маџар
Цјеложивотно учење језика интелектуално благо

Бањалука - Изговарајући стихове, читајући прозу, пјевајући пјесме на различитим језицима ученици основних и средњих школа у Бањалуци славили су Европски дан језика, постојање више језика у Европи и мноштво култура.

Народна и универзитетска библиотека прослави овог значајног датума прикључила се прије десет година, па је и овај пут за посјетиоце био припремљен богат програм. Школе језика, од раних јутарњих часова јуче су представљале своје програме, одржано је 11 језичких радионица, стручна предавања намијењена за наставнике страних језика на тему "Радост у настави страних језика". "Дијалогос" центар за стране језике одржао је презентацију Санако софтвера који је подршка при изговору у савладавању страних језика.

- Наш Европски дан језика је почео 22. августа када смо објавили литерарни конкурс за 16 основних школа у Бањалуци под називом "Желим да научим твој језик"  - подсјетила је координатор организације ове манифестације Љубица Милекић и додала да су побједници проглашени у три категорије.

Одржан је и квиз познавања Европе на којем су учествовале три основне школе "Младен Стојановић" из Лакташа, "Милош Црњански" и "Јован Цвијић" из Бањалуке.

-  Четврти међународни фестивал савременог плеса и перформанса биће одржан у суботу, 30. септембра, на платоу испред Библиотеке - нагласила је Милекићева.

Као некадашњи предавач Француског института, Милекићева сматра да су родитељи освијестили значај раног учења страних језика.

- Ми пропагирамо цјеложивотно учење језика. Никада не треба потценити ниједног курсисту, ниједног ученика. Дефинитивно капацитети младих људи су на вишем нивоу, али за одржавање менталне виталности никад није касно за учење страних језика - нагласила је она.

Европски дан језика обиљежен је и у Источном Сарајеву у организацији Завода за уџбенике и наставна средства.

Програм

27. септембар

Радионица њемачког језика у девет часова

29. септембар

Представљање школе словеначког језика у 11 часова

1. октобар

Плесни маратон "Dance Walk " у 11 часова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана