Čitaoce čeka 1.000 novih naslova

Cvija Mrkonjić
Čitaoce čeka 1.000 novih naslova

Banjaluka - Zaljubljenici u čaroliju pisane riječi na ovogodišnjem "Glasovom" sajmu knjige, koji se održava u Banjaluci, moći će da pronađu za sebe pregršt kvalitetnih i zanimljivih izdanja različitih žanrova.

Prema riječima izlagača, na štandovima je izloženo sve od enciklopedija, hitova, trilera i fantastike do knjiga za najmlađe čitaoce.

Izlagači na štandu beogradske izdavačke kuće "Laguna" su kazali da su izabrali skoro hiljadu i po, kako novih tako i starih naslova, za ovogodišnji sajam.

- Svake godine izbacimo oko 200 novih naslova domaćih i stranih autora koji obuhvataju žanrove za svačiji ukus. Ove godine najviše se očekuje od nove knjige Paula Koelja "Preljuba", "Fajronta u Sarajevu" Neleta Karajlića, "Slepila" Žozea Saramaga. Među omiljenim domaćim autorima su se našli Vladimir Arsenijević, Dušan Miklja, Aleksandar Ilić, Igor Marojević i mnogi drugi - kazao je Siniša Ljuština iz "Lagune".

On je istakao da su sajamske cijene za 15 odsto niže od onih u knjižarama, a nude i 10 odsto popusta za kupovinu tri ili više knjiga.

Izdavači su kazali da su zadovoljni brojem posjetilaca na dan otvaranja sajma iako je besparica dovela do opadanja broja kupaca u posljednjih nekoliko godina.

Kembridž Centar Banjaluka je ove godine za posjetioce pripremio specijalne ponude i cijene niže i do 70 odsto.

Na sajamskom prodajnom mjestu Udruženih izdavača Republike Srpske okupljena je većina izdavača iz RS, a za kupce su pripremili izvanredne naslove autora kao što su kandidat za Nobelovu nagradu Eva Lipska, koja je dobitnik ovogodišnjeg Evropskog atlasa za književnost i dobitnik književne nagrade "Stanko Rakita" Aleksandra Čvorović.

- Izdvajamo i djela slovenačkih autora Ive Stropnika i Jurija Hudolina, naš štand je bogat mnogobrojnim izdanjima raznih žanrova - rekao je u ime Udruženja izdavača RS i Udruženja književnika Srpske književnik Zdravko Kecman.

Knjiški moljci neće ostati praznih ruku ni ukoliko posjete štand knjižare "Mdž book" gdje ih očekuju noviteti sa takođe veoma povoljnim cijenama.

- Čitaocima od noviteta preporučujemo "Ženu iz Pariza" Santa Montefijorea, "Trbosjeka" Izabele Aljende, te Drugu knjigu Trilogije stoljeća autora Kena Foleta pod nazivom "Zima svijeta" - rekla je Mirela Srdić.

Čitalačka publika pohrlila je po priče za svoju dušu, a Žana Lakić je kazala da je kupila više naslova ove godine, a od odabranih izdvaja Tolkinovog "Hobita", "Greh njene majke" Mir Jam kao i neizostavne klasike Ivu Andrića i Dostojevskog.

Promocija

Promocija nagrađenih romana na konkursu "Zlatna sova" biće održana danas u 13 časova u pres-centru dvorane "Borik" Banjaluka. Posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa djelima "Noć na Uni" Ranka Risojevića, "Mramorna svadba" Gorana Šaile i "Satovi u majčinoj sobi" Tanje Stupar-Trifunović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana