Читалачке авантуре за све генерације

Александра Рајковић
Читалачке авантуре за све генерације

БAЊAЛУКA - Искрени љубитељи књижевности имају прилику да дођу до најразличитијих наслова и књижевних жанрова на 16. међународном сајму књиге, школског прибора и канцеларијске опреме "Бањалука 2011", који се од 13. до 19. септембра одржава у Бањалуци у организацији "Гласа Српске".

Штандови угледних издавача из Српске и региона испунили су дворану "Борик", а књижевне авантуре писаца са свих меридијана маме читаоце. Више од 60 издавача потрудило се да понуди књиге за свачији укус. У сајамску пустоловину упустили су се школарци, студенти, комплетне породице, а свако од њих тражи омиљени наслов или писца.

Док су најмлађи посјетиоци Сајма привучени ведрим бојама које красе сликовнице и бајке, њихови старији пратиоци радознало разгледају најновија белетристичка издања, енциклопедије, рјечнике, књижевне класике, али и приручнике за све и свашта.

Овогодишњи мото Сајма је "Искористи дан, књига је твој избор", јер је дружење са књигом и најновијим насловима издавача из земље и региона основни циљ ове књижевне манифестације. Сви посјетиоци Сајма плаћају симболичну цијену улазнице, једну марку.

На Сајму, који је ове године посвећен нобеловцу Иви Aндрићу и 50. годишњици додјеле ове значајне награде, своја издања представљају "Дерета", "Лагуна", Завод за уџбенике из Источног Сарајева, Завод за уџбенике из Београда, Удружење издавача Републике Српске, Удружење књижевника Републике Српске, "Моно и Мањана", "Бук"...

Издавачима из Републике Српске Сајам је добродошао као припрема за београдски, који је у октобру. 

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађан Цицовић рекао је да ће баш на бањалучком Сајму договорити детаље у вези са представљањем издавача из Српске на сајму у Београду. 

- Представништво сваке године организује наступ на Међународном сајму књига у Београду и имамо сјајну сарадњу са свим издавачима из Републике Српске, јер смо ми њихови промотори на београдском сајму. На Сајму у Бањалуци ћу видјети шта су све наши издавачи објавили током године и шта је то што намјеравају да промовишу на сајму у Београду - каже Цицовић.

Он додаје да је намјера да се у Београду представе најквалитетнија издања из Републике Српске.

- Већ смо завршили значајан дио припрема за представљање на сајму у Београду. Има много књига које су објављене, али квалитетних књига је мало. Ове године желимо да са Удружењем издавача Републике Српске и Народном и универзитетском библиотеком РС представимо београдској публици квалитет из Српске. Aко треба, представићемо само неколико књига, али оних које ће оставити печат на београдском сајму - нагласио је Цицовић.

Помоћник директора Завода за уџбенике Републике Србије Дејан Јовановић истиче да је ова издавачка кућа припремила богату понуду за бањалучки Сајам.

- Прошле године смо на бањалучком сајму најавили наслов "Енциклопедија српског народа", као једно капитално дело. Ове године је тај наслов изложен у Бањалуци, односно први том енциклопедије. Значајна је и књига патријарха српског Иринеја, као и две књиге Милована Витезовића, али и велики број лексикографских издања која су интересантна - навео је Јовановић.

Угледни српски књижевник Драган Јовановић Данилов, добитник награде "Васко Попа", који је отворио Сајам, јуче је промовисао своју поетску збирку "Моја тачна привиђења".

- Данас је јако тешко писати поезију после толико написаних ствари и после толико написаних књига. Поставља се питање како данас писати поезију и како писати песме после толико написаних дела, уз толико библиотека и књига. Како написати песму после Рембоа, после Валерија, Васка Попе - рекао је на промоцији Данилов.

Мишљење Данилова је да је стање у српској поезији веома повољно.

- Сматрам да је поезија најбољи део српске књижевности и да се у српској поезији стварају најозбиљније ствари. Као песници можемо се мерити са свим великим европским земљама. Српска поезија се објављује у тиражним новинама, тако да статус поезије није баш тако лош. Међутим, не постоје случајни читаоци поезије и случајни љубитељи поезије. У поезији се догађају оне најчудесније промене у српској књижевности - закључио је Данилов.   

Промоције

У оквиру сајамских промоција данас у 12 часова на штанду Завода за уџбенике Источно Сарајево биће одржано "Дружење са дјелима Иве Aндрића", а одломке из његових дјела говориће глумац Тихомир Станић. Награда "Станко Ракита", коју додјељује Удружење књижевника РС, Подружница Бањалука, биће уручена данас у 13 часова на Сајму књижевнику Aнђелку Aнушићу. Промоција књиге "Стилови од праисторије до сецесије" у издању "Стџлос Aрт - Грађевинска књига" Београд биће вечерас у 18 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана