Ćirilica duša srpskog naroda

Ratomir Mijanović
Ćirilica duša srpskog naroda

Trebinje - U Kulturnom centru Trebinje otvorena je izložba kaligrafskih radova i održana radionica pod nazivom "Svjetlost ćirilice".

Janja Todorović, pravoslavni publicista i književnik iz Beograda, rekla je da je povod njihovog dolaska u Trebinje DVD prezentacija "Kultura ćirilice", kaligrafske izložbe "Svjetlost ćirilice", kao i njeno predavanje na temu "Ćirilica je duša srpskog naroda".

- Motiv našeg rada je očuvanje ćiriličnog pisma u svakodnevnoj životnoj upotrebi, ali i u medijima, reklamama, pisanju knjiga. U Srbiji je od javnih natpisa u zvaničnoj upotrebi, ako uzmemo primjer Beograda - skoro 90 odsto latiničnih, a samo deset odsto ćiriličnih, a po Ustavu Srbije zvanično stoji da je ćirilica pismo srpskog jezika. Dakle, ne poštuje se državni ustav. Izgubili smo kao narod duhovni, ali i jezički i kulturni identitet. Naša želja je osvešćenje srpskog identiteta u nama i očuvanje ćiriličnog pisma - kazala je Todorovićeva.

Ona već dvadesetak godina drži predavanja o pravoslavnoj kulturi i umjetnosti kako u srpskim zemljama, tako i u svijetu, a razlog je kulturna, prosvjetna i duhovna misija među srpskim narodom koja je danas i te kako važna i potrebna.

- Borba protiv ćirilice je borba protiv srpskog identiteta, jer jedino kod nas su u upotrebi dva pisma, s tim da je latinično mnogo zastupljenije u javnoj upotrebi nego zvanična ćirilica. Jezik, pismo, kultura, umetnost su duhovni zakoni ovladavanja čovekom. Kada na ovaj način ovladate ličnošću osobe, tada možete politički, ekonomski i na druge načine da ljudima upravljate - dodala je Todorovićeva.

Nakon toga Tatjana Janković, lektor i kaligraf iz Beograda, održala je kaligrafsku radionicu, koju će i večeras prezentovati ispred hotela "Platani".

Organizatori izložbe, koju čini dvadesetak radova od sedam autora, su Kulturni centar Trebinje i Srpsko udruženje "Ćirilica".

Prezentacija

Dušan Todorović, publicista i tehnički urednik časopisa "Svetogorje" pri hramu Svetog Save u Beogradu, nakon prikazane DVD prezentacije "Kultura ćirilice", istakao je da je predstavljena pismenost Srba od 10. do 21. vijeka na svim prostorima na kojima živi srpski narod.

- Ova prezentacija je prije Trebinja prikazana u Beogradu, Subotici, Ljubljani, Parizu, Budimpešti i Frankfurtu. Namjera ove prezentacije je da kod Srba probudi radoznalost, da vide da ćirilica nije nešto što je anahrono, izumrlo i čega treba da se stide, već da je to kulturno blago, nasleđe i da je to naše pismo, jedan od temelja našeg identiteta - kazao je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana