Cilj promocija i afirmacija ćirilice

Milanka Mitrić
Cilj promocija i afirmacija ćirilice

Banjaluka - Forum o ćirilici posvećen je zaštiti ćiriličnog pisma sa stanovišta zaštite kulturnog nasljeđa i prvi je korak u realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru, koja definiše zajedničku politiku djelovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije, ali i mnogo šire, gdje god živi srpski narod.

Ovo je rekla ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić, povodom Foruma o ćirilici, koji će biti održan u srijedu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske. Skup će početi u 10 časova.

U okviru pomenute povelje o srpskom kulturnom prostoru, koja je ovog mjeseca potpisana u Sremskim Karlovcima, posebna pažnja je okrenuta uspostavljanju brige o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, podršci programima nastave srpskog jezika, kulture i istorije. Takođe, značajno je obnavljanje i zasnivanje lektorata u inostranim centrima, da bi se ostvario značajan doprinos širenju i interesovanju drugih naroda za srpski jezik.

- Ćirilica kao istorijsko pismo i simbolička identifikacija srpskog naroda široko je prepoznata kao kulturno dobro čiju poziciju u javnom saobraćaju treba sistemski osnažiti. Dvoazbučnost je realnost srpske kulture, ali ne smije da isključi brigu za prvenstvo pisma kojim se Srbi služe preko hiljadu godina, a koja je u regionu potisnuta, a u prošlosti, u okrilju okupacionih režima, i formalno bila zabranjivana - objašnjeno je u Povelji o srpskom kulturnom prostoru.

Forum o ćirilici okupiće ugledne lingviste, stručnjake, izdavače, predstavnike medija i kulturnih i javnih ustanova i otvoriće važna pitanja koja se tiču statusa ćirilice u aktuelnim sociološkim, političkim, kulturološkim i političkim okolnostima.

- Prvi cilj Foruma je promocija i afirmacija ćirilice, prvenstveno kroz izraženu podršku domaćim izdavačima da objavljuju knjige pisane ijekavicom na ćiriličnom pismu, ali i da se otvore i razmotre drugi potencijalni instrumenti podrške - kazala je Trivićeva.

Drugi aspekt, prema njenim riječima, jeste pitanje ćirilice u javnoj upotrebi u BiH, odnosno ćirilice u modernom informatičkom društvu.

- Nepostojanje svijesti o njegovanju jezičkog izraza, ali i globalna komunikacija u kojoj  jezik podrazumijeva latinični izraz, doprinijela je tome da otvorimo ovu priču kako dodatno da osnažimo i afirmišemo ćirilicu u javnoj upotrebi, da se ovo pitanje otvori u javnim ustanovama, školama, medijima - naglasila je Trivićeva.

Predsjednik Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj dr Drago Branković objasnio je da je cilj Foruma da se ćirilica približi svakom čovjeku i građaninu i pojasnio da su pitanja za razmišljanje koliko je građana u Republici Srpskoj  nepismeno, koliko je pismenih građana koji ne pišu i skoro ne znaju čitati ćirilicu, a koliko je pismenih koji znaju ćirilicu, ali pišu latinicu.

- Želimo da čuvamo, njegujemo, razvijamo i usavršavamo naš jezik. Nova informatička terminologija i globalizacijski tokovi ozbiljno ugrožavaju ne samo naš jezik i pismo, nego i druge jezike malobrojnih naroda. Kako u tom globalizacijskom toku, gdje su amerikanizacija i evropeizacija dominantni procesi, sačuvati ono što je nacionalno i naše - objasnio je Branković.

Forum organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa Društvom članova Matice srpske u Republici Srpskoj.+

Nakon toliko nagađanja o vezi glumca Bredlija Kupera i pjevačice Ledi Gage manekenka Irina Šajk više ne može da izdrži pritisak medija. Iako se Irina na dodjeli “Oskara” ponašala kao da je sve u najboljem redu, izvori bliski manekenki kažu da joj je dosta ovih priča. Irina je poznata i kao neko ko ne voli paparace, što je i dokazala na posljednjim fotografijama kada je glavu prekrila teksas jaknom.

Diskusije i učesnici

Forum o ćirilici obuhvatiće dvije panel diskusije: “Ćirilica u javnoj upotrebi u Republici Srpskoj i BiH” i “Ćirilica u digitalnom dobu”. Među najavljenim učesnicima su prof. dr Miloš Kovačević, prof. dr Milanka Babić, akademik Sreto Tanasić, prof. dr Ranko Popović i drugi eminentni profesori srpskog jezika i književnosti koji rade na univerzitetima u Republici Srpskoj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana