Цијењени српски редитељ Здравко Шотра за Глас Српске: Све што сам створио дошло је из срца

Ратомир Мијановић
Цијењени српски редитељ Здравко Шотра за Глас Српске: Све што сам створио дошло је из срца

Требиње - Из Србије је преко Цетиња, Рисна и Поповог поља породица Шотра дошла у Козице поред Стоца, гдје се родио вјероватно један од њених најпознатијих и најпрослављенијих чланова - Здравко.

Али, данас тамо не иде. Чардаци су спаљени, па кад каже "мој завичај" мисли на Требиње, град у који сваки пут радо долази и поново се враћа. Овај пут Здравко Шотра у Требиње је дошао као учесник "Филмског кампуса" у организацији Кинотеке РС, што је била идеална прилика да екипа "Гласа Српске" разговара са њим.

- Одавде сам поникао и овде се увек враћам. Сваку прилику ћу користити да овде проведем време. У овом месту сам снимио много тога. На пример "Повратак Дучића". Правио сам документарни филм о њему, о изградњи Херцеговачке Грачанице. Искористио сам прилику па сам снимио и серију "Рањени орао" и давао сам савете сам својим колегама да овде долазе. Али мислим да више никоме не треба саветовати да долази у Требиње. Требиње је све популарније у Београду. Познато је као место где човек треба да оде и проведе лепе дане - прича Шотра.

Да тур-оператери стављају у свој програм "Анђелкину капију" и да је серија "Рањени орао" привукла велики број туриста у наш град Шотру пријатно изненађује.

- Чуо сам то. У Београду смо, у једном дворишту снимили где Анђелка живи. Али нисмо имали овакав амбијент испред капије и то смо пронашли овде у Требињу. Онда се посетиоци нађу у чуду. Покушавају да уђу у кућу, а оно нема тог дворишта, јер је он у Београду. Па помисле да је серија велика превара - нашалио се он.

Шотра прича и да је у Требињу нашао оно што је изгубио у Стоцу. Зато увијек радо долази. Вјерује да ће тек сада све више људи долазити у Требиње, јер имају шта да виде - непатворену љепоту и аутентичност, што се, прије свега, налази у људима и ријеци Требишњици, медитеранским улицама и пјеснику који је прославио град.

- У "Рањеном орлу" сам направио неколико кадрова док Анђелка шета поред Требишњице, који су испали толико добри и одали слику нестварне лепоте. Овоме граду предстоји лепа будућност и мислим да ће се тек почети развијати - сматра Шотра.

Главна глумица Анђелка је требало из Београда да иде на службени премјештај у Македонију - како је написала Мир-Јам, због чега је Шотра промијенио сценарио и она је дошла у Требиње. Шотра је снимио много филмова и серија у току своје каријере, а на питање са којим глумцима највише воли да ради, одговорио је "са добрим".

- Али и међу њима има људи који су ми најдражи. Мислим, не само мени, него и многим другим људима, најдражи човек је био Драган Николић. Не само добар глумац, него како се каже у наслову књиге о њему "Господин мангуп". И мангуп и господин значи, и драг човек и добар глумац. Све у једном. Таквог сигурно нећемо скоро видети. Његова сахрана је показала да је то један од најожаљенијих људи у Београду. Ја сам сарађивао са свим генерацијама, почевши од оних којих се више нико не сећа до ових сада студената режије и глуме. Много је глумаца прошло кроз мој посао - присјетио се он.

Шотра чега год да се дохвати то, народски речено, и позлати. Готово да није снимио серију и филм које нису у кратком периоду доживјели велики успјех.

- За то рецепт не постоји. Не знам ни одакле црпим инспирацију ни енергију. Нисам ничему приступао са научног становишта, нити критички. Радио сам само срцем и да детаљно изведем сваку причу до краја. То су људи препознали вероватно. Не знам други одговор - казао је Шотра.

Пишталова прича о Тесли

Каже да му је одавно било вријеме да "затвори радњу".

- То сам стотину пута рекао. Па онда хајде још само ово. Па онда да завршимо и "Санта Мариа делла Салуте", а сада имамо и нашег земљака Пиштала који је написао сјајну књигу о Тесли и његовом животу и младости па ми не да ђаво мира и покушавам нешто у вези са тим. Не знам хоћу ли имати снаге да то доведем до краја. Али је ствар потпуно смислена и добра - најавио је Шотра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана