Čarolija pisane riječi na štandu RS

Aleksandra Madžar
Čarolija pisane riječi na štandu RS

Beograd - Pobjednički romani konkursa "Zlatna sova", koji je i ove godine raspisao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, predstavljeni su poštovaocima pisane riječi u "Bašti sljezove boje", na štandu Republike Srpske, na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa književnom inspiracijom utkanom u različite teme u djelima "Noć na Uni" Ranka Risojevića, "Mramorna svadba" Gorana Šaule i "Satovi u majčinoj sobi" Tanje Stupar-Trifunović. Predstavljeni su i romani "El Grekov put" Milana Komnenića, "Ćorci vidnog" Željka Galonje, kao i knjige "Lukavački klanac" Bore Grahovca i "Sarajevo, Sarajevo" Branka Brđanina Bajovića.

Na štandu RS održano je tradicionalno književno veče "Stihovima kroz baštu sljezove boje", gdje je svoje stihove govorilo gotovo 50 pjesnika iz Srpske, Srbije, Crne Gore i dijaspore. Pjesnički susret, četvrti po redu, otvorio je pjesnik Rajko Petrov Nogo, koji je podsjetio na sumornu smrt velikog književnika. Nogo je rekao da je Branko Ćopić bio veliki pisac, na način kao što su bili veliki ruski pisci, te da je pred smrt patio od manije gonjenja, zbog svog senzibiliteta i svoje moći uživljavanja u život ljudi. Svoje stihove i tekstove govorili su i Ljubivoje Ršumović, Gojko Đogo, Dragan Lakićević, Milovan Vitezović, Ranko Risojević...

Neumorni zaljubljenici u pisanu riječ u velikom broju svakodnevno traže naslove kojima će obogatiti kućnu biblioteku. Pisci na usluzi svojim vjernim čitaocima potpisuju knjige i ljubazno razgovaraju o svojim djelima. Na sajmu je i ove godine veliku pažnju izazvala knjiga "Veliki rat", za koju je Aleksandar Gatalica dobio NIN-ovu nagradu.

- Čini mi se da je ovogodišnji Sajam knjiga za nijansu bolji nego prethodni. Poslednjih godina pomalo opada trend lake literature i na njeno mesto polako dolazi ozbiljnija literatura - rekao je Gatalica.

Naglasio je da on lično nije ogorčeni protivnih lake literature, ali da je ne treba miješati sa literaturom namijenjenom uživanju u pravoj književnosti.

Petak je na sajmu protekao u znaku velikana - Branka Ćopića i Svetlane Velmar-Janković.

Zadužbina "Petar Kočić" na promo prostoru hale jedan Sajma knjiga predstavila je "Izabrana dela za decu i mlade Branka Ćopića". Tribina o Svetlani Velmar-Janković, u podnaslovu "Pogled kroz Beograd", organizovana je u sali "Slobodan Selenić", gdje je kasnije održan i razgovor o temi "Prevedena dela kineske književnosti".

Nagrade

Nagradu za najboljeg izdavača 2014. godine dobio je Zavod za udžbenike, a nagrada za izdavački poduhvat pripala je zajedničkom izdanju novosadske kuće "Prometej" i RTS-a za ediciju "Srbija 1914-1918", objavljenu povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata. Nagrada za najbolju dječiju knjigu pripala je ediciji "Deca čitaju srpsku istoriju", u izdanju "Pčelice" iz Čačka. Specijalno priznanje dodijeljeno je petom kolu edicije "Deset vekova srpske književnosti" u izdanju Matice srpske iz Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana