Чаробна фрула и Балерине стижу у Бањалуку

Свјетлана Ђуричић
Чаробна фрула и Балерине стижу у Бањалуку

Бањалука - Балетске представе Српског народног позоришта (СНП) из Новог Сада гостоваће од фебруара на сцени Народног позоришта РС у Бањалуци.

Рекао је ово јуче директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић приликом потписивања уговора о сарадњи између ова два театра.

- Имамо двије варијанте, али морамо најприје да "премјеримо" сцену, јер наша има лимит од 33 музичара, а они имају 100 музичара. У међувремену ћемо имати размјену драмских представа између Новог Сада и Бањалуке, затим договарамо једну од копродукција - каже Новаковић.

Додао је да је циљ сарадње да се појефтини рад у позоришту, те да се води рачуна о култури која произлази из националних позоришта.

- Очекујемо од овог уговора да не буде само потписивање и сликање, већ отшкринута врата за најозбиљнију сарадњу два национална театра - нагласио је Новаковић.

Како је рекао управник СНП-а Зоран Ђерић, наслови који су у конкуренцији за гостовање у Бањалуци су "Чаробна фрула" и модерна балетска представа "Балерине".

- Присутна је идеја да се уради све да се култура очува где год постоје институције српске културе. Зато имамо подршку Министарства информисања и културе Србије и покрајинског Секретаријата за културу - додао је Ђерић.

Предсједник Управног одбора Народног позоришта РС Лука Кецман је нагласио да ова сарадња представља увод у потписивање споразума између националног театра и Народног позоришта из Београда.

- На тај начин ће три позоришне куће, Београд, Нови Сад и Бањалука, имати споразум о сарадњи у уметничком смислу, размену репертоара и уметника. Конкретно, то значи да се прелази са речи на дела, а овај споразум значи наставак специјалних и паралелних веза РС и Србије - казао је Кецман.

Најавио је да ће публика у РС бити у прилици да гледа балетске и оперске представе, област музичко-сценског дешавања која недостаје Народном позоришту РС.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић је рекла да је уговор о пословној и умјетничкој сарадњи ове двије позоришне куће велики корак у унапређењу позоришне умјетности у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана