Čarna Manojlović o izradi dokumentarnog filma

Srna
Čarna Manojlović o izradi dokumentarnog filma

Zvornik - Filmski reditelj Čarna Manojlović iz Beograda održala je danas u Zvorniku interaktivno predavanje o temi “Umjetnost dokumentarizma-portret u dokumentarnom filmu”, koja se bavi tematikom različitih pristupa istraživanju, strukturisanju, postavki i tretmanu lika -junaka u dokumentarnom filmu, u okviru filmskog festivala “Prvi kadar”.

“Planirano JE da ovaj žmasterklasž traje sat vremena, ali na insistiranje mladih Zvorničana trajao je dva i po časa, što mi je drago i to mi je jedan od najlepših utisaka na festivalu. Raduje me i činjenica da su tokom ovog predavanja nastale veoma dobre ideje za njihove buduće projekte”, rekla je Manojlovićeva Srni.


Ona je za oko 30 polaznika “masterklasa” postavila zadatak da odrede ko je njihov heroj i čiji bi portret radili, bilo u filmu ili fotografiji.

“Ovi mladi i kreativni ljudi bili su vrlo inspirisani i vidim da im je ovakav pristup i ponuđeni sadržaj itekako potreban”, istakla je Manojlovićeva.

U prvom dijelu predavanja ona je govorila o svojim izvorima inspiracije pri odabiru lika, proučavanju života, biografije, arhivskog i drugih materijala, te o različitim oblicima istraživanja likova za dokumentarni film, o svom pristupu kada je u pitanju struktura postavke narativa i hronologije prikaza junaka i njegovog puta kroz filmske situacije.

Posebnu pažnju polaznika Manojlovićeva je usmjerila na rediteljsku konstrukciju filma, odabir ključnih tačaka i smještanju junaka u filmski prostor, vrijeme i ritam.

Drugi dio predavanja predviđen je za gledanje inserata iz odabranih filmova uz komentare, dok je treći dio posvećen polaznicima predavanja koji su imali zadatak da napišu kratku ideju za svoj projekat na određenu temu u vezi sa likom čiji bi dokumentarni portret pravili, nakon čega svi učesnici aktivno, uz moderiranje predavača, izoštravaju svoje ideje za kratki sinopsis za film.

Čarna Manojlović rođena je 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je filmsku režiju 2003. godine u klasi profesora Slobodana Šijana i Branka Baletića na beogradskoj Akademiji umetnosti.

Usavršavala se na mnogim domaćim i internacionalnim “masterklasovima” poznatih profesora Kristina Bergera, Žan Andre Fiešija, Miroslava Jankea, Emira Kusturice.

Za diplomski rad - dugometražni dokumentarac “Tri (u)lične priče” /2003/ osvojila je Gran pri na 50. Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, nagradu za najboljeg reditelja debitanta, kao i još nekoliko nagrada na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Njen drugi cjelovečernji dokumentarni film “Miki Manojlović: filmska ostvarenja” /2005/ je, kao i prethodni, napisala, snimila, režirala i koproducirala.

Riječ je o reditelju velikih dokumentarnih TV-serijala o ljudskim pravima i borbi protiv nasilja nad ženama, koje je režirala u produkciji grupe “Mreža”, “Stop nasilju”, “Jedan običan život”, “Prava stvar”.

Ovogodišnji “Prvi kadar”se održava u Istočnom Sarajevu i Zvorniku od ponedjeljka, 12. novembra, do sutra pod motom “Prvi kadriraj!”.

U Domu omladine u Zvorniku sutra se nastavlja Festivalski program, a svečano zatvaranje zakazano je za 19.00 časova, kada će biti upriličena uručenje nagrada, projekcija nagrađenih filmova i koncert etno-sastava “Katera” iz Istočnog Sarajeva.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspke, a podržan je od strane Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Grada Zvornika.

Medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana