Чарна Манојловић о изради документарног филма

Срна
Чарна Манојловић о изради документарног филма

Зворник - Филмски редитељ Чарна Манојловић из Београда одржала је данас у Зворнику интерактивно предавање о теми “Умјетност документаризма-портрет у документарном филму”, која се бави тематиком различитих приступа истраживању, структурисању, поставки и третману лика -јунака у документарном филму, у оквиру филмског фестивала “Први кадар”.

“Планирано ЈЕ да овај жмастеркласж траје сат времена, али на инсистирање младих Зворничана трајао је два и по часа, што ми је драго и то ми је један од најлепших утисака на фестивалу. Радује ме и чињеница да су током овог предавања настале веома добре идеје за њихове будуће пројекте”, рекла је Манојловићева Срни.


Она је за око 30 полазника “мастеркласа” поставила задатак да одреде ко је њихов херој и чији би портрет радили, било у филму или фотографији.

“Ови млади и креативни људи били су врло инспирисани и видим да им је овакав приступ и понуђени садржај итекако потребан”, истакла је Манојловићева.

У првом дијелу предавања она је говорила о својим изворима инспирације при одабиру лика, проучавању живота, биографије, архивског и других материјала, те о различитим облицима истраживања ликова за документарни филм, о свом приступу када је у питању структура поставке наратива и хронологије приказа јунака и његовог пута кроз филмске ситуације.

Посебну пажњу полазника Манојловићева је усмјерила на редитељску конструкцију филма, одабир кључних тачака и смјештању јунака у филмски простор, вријеме и ритам.

Други дио предавања предвиђен је за гледање инсерата из одабраних филмова уз коментаре, док је трећи дио посвећен полазницима предавања који су имали задатак да напишу кратку идеју за свој пројекат на одређену тему у вези са ликом чији би документарни портрет правили, након чега сви учесници активно, уз модерирање предавача, изоштравају своје идеје за кратки синопсис за филм.

Чарна Манојловић рођена је 1979. године у Београду. Дипломирала је филмску режију 2003. године у класи професора Слободана Шијана и Бранка Балетића на београдској Академији уметности.

Усавршавала се на многим домаћим и интернационалним “мастеркласовима” познатих професора Кристина Бергера, Жан Андре Фиешија, Мирослава Јанкеа, Емира Кустурице.

За дипломски рад - дугометражни документарац “Три (у)личне приче” /2003/ освојила је Гран при на 50. Фестивалу документарног и краткометражног филма у Београду, награду за најбољег редитеља дебитанта, као и још неколико награда на фестивалима у земљи и иностранству.

Њен други цјеловечерњи документарни филм “Мики Манојловић: филмска остварења” /2005/ је, као и претходни, написала, снимила, режирала и копродуцирала.

Ријеч је о редитељу великих документарних ТВ-серијала о људским правима и борби против насиља над женама, које је режирала у продукцији групе “Мрежа”, “Стоп насиљу”, “Један обичан живот”, “Права ствар”.

Овогодишњи “Први кадар”се одржава у Источном Сарајеву и Зворнику од понедјељка, 12. новембра, до сутра под мотом “Први кадрирај!”.

У Дому омладине у Зворнику сутра се наставља Фестивалски програм, а свечано затварање заказано је за 19.00 часова, када ће бити уприличена уручење награда, пројекција награђених филмова и концерт етно-састава “Катера” из Источног Сарајева.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Срспке, а подржан је од стране Удружење филмских радника БиХ, општина Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Града Зворника.

Медијски покровитељи су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана