CANU: Uputstvo za prevođenje Njegoša

Novosti.rs
CANU: Uputstvo za prevođenje Njegoša

Rječnik crnogorskog jezika, koji priprema CANU, i prije objavljivanja izazvao podsmijeh i polemike. Priređivači ga najavljuju kao kapitalno djelo, temelj kulture, "ličnu kartu" identiteta. Stojanović: Krađa i prekrađa srbistike

Sitno je prvo izdanje "Rječnika" Vuka Karadžića iz 1818. godine koje je sadržalo 26.270 riječi, u odnosu na ovaj današnji "crnogorski", kojim se bave u državnoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU) i broji sve do 88.600, pišu Novosti.

U CANU saopštavaju da su lekseme "izvučene" iz korpusa koji prezentuje leksiku od djela Petra I Petrovića Njegoša, preko crnogorskih narodnih govora, do savremenih crnogorskih pisaca i naučnog diskursa. Rječnik, prvenac, biće uskoro štampan na ćiriličnom pismu, uz napomenu da se u kasnijim fazama može uraditi i latinično izdanje.

Tako će se na desetine hiljada zaboravljenih riječi i izraza, uglavnom arhaizama, naći između njegovih korica. On će, kako najavljuju njegovi priređivači, biti djelo nacionalnog jezika (crnogorskog) i sasvim izvjesno "lična karta" identiteta.

- Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika treba da predstavlja temeljni tekst crnogorske kulture, sa naglašenim klasifikacionim funkcijama i snažnim stabilizujućim dejstvom na nacionalni jezički standard - saopštila je koordinatorka Savjeta za izradu rečnika Tatjana Bečanović, dodajući da rječnik nacionalnog jezika spada u temeljne tekstove jedne kulture i da je to njen osnovni identitetski dokument.

Bečanovićeva kaže da je CANU svojim novcem obezbjedila izuzetno skupu opremu koja je postupak izrade skratila, pa je već objavljen registar koji, naglašava, nije namijenjen laicima već stručnjacima iz oblasti leksikografije.

Da se cio projekat "istrgao" iz ranije predviđenog programa tvrdi prof. dr Jelica Stojanović, sa Odsjeka za srpski jezik i južnoslovenske književnosti Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

- Na kojoj sjednici, kog odbora je prošao projekat sa tim nenaučnim i neutemeljenim nazivom? Ko je rukovodilac? Koliko znam, projekat je bio predviđen kao rječnik govora Crne Gore, podrazumijevalo se, srpskog jezika. I građa je decenijama sakupljana kao građa rječnika srpskog jezika. Na tome su radili, nekad, vodeći lingvisti, najčešće iz Crne Gore - kaže, za "Novosti", Stojanovićeva. - Sada se radi, u suštini, o krađi i prekrađi onog što je srbistika u okviru svog leksikološkog i leksikografskog rada temeljno i naučno uradila, samo pokušavaju da to podvedu pod novo ime. Srbistika je stvorila metodološke i naučne okvire, u koje se uklapa velika građa, tako da se u ovom novom naumu CANU kopira ono u što je uloženo znanje i pregalaštvo srbista i podvodi pod crnogorski. Za drugo se nema ni znanja, ni naučnog poštenja, ni poslenika.

Profesorka Stojanović podsjeća da je u Crnoj Gori godinama na sceni projekat nasilja nad jezikom, vezan za stvaranje i nasilno uvođenje tzv. crnogorskog jezika i marginalizovanje srpskog jezika.

- Crnogorski jezik je politikantski iznuđeni projekat. Međutim, pošto se jezik ne može promjeniti preko noći njegova suština je ostala ista, stabilna i nepromjenjena. Kako god ga nazivali, što god propisivali, radi se o srpskom jeziku - ističe Stojanovićeva. - Proces je išao postupno da duboki rez izgleda manje vidljiv, strašan i neprirodan. Maternji jezik Crne Gore je bio, jeste i ostaće srpski jezik, jezik velike i duboke tradicije, velikog i originalnog kulturno-umjetničkog i književnog naslijeđa, jezik kojim su pisani veliki i stari spomenici na prostoru Crne Gore.

Crnogorski rječnik, po mišljenju Aleksandra Milanovića, profesora sa Katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu, može postojati samo ako postoji crnogorski jezik.

- Kako takvog jezika nema, nešto što se naziva "crnogorski rečnik" može biti samo rečnik srpskih crnogorskih govora, rečnik srpskog jezika u realizaciji kod crnogorskih pisaca ili nešto slično. Svima je jasno da je u pitanju jedan u nizu političkih poteza kojima je zadatak da konstituišu crnogorsku naciju kroz veštački jezik i veštačku crkvu - kaže, za "Novosti", Milanović.

Ako u korpus tzv. crnogorskog rječnika, dodaje Milanović, ulazi Njegošov jezik, onda je u pitanju srpski rečnik, a takve savremene rječnike već imamo, počevši od više rječnika Njegoševog jezika sve do rječnika Matice srpske i rječnika Srpske akademije nauka i umjetnosti.

- Kako su ove rečnike radili neuporedivo kompetentniji leksikografi i leksikolozi od sadašnjih crnogorskih kadrova, projekat takvog "crnogorskog rečnika" potpuna je naučna i stručna besmislica. U rečniku pisaca koji sebe smatraju Crnogorcima ne postoji niti jedna distinktivna reč u odnosu na celokupan rečnik srpskog jezika, sem ukoliko u pitanju nisu veštački i nasilno stvoreni neologizmi - kaže Milanović

 

CANU je deset godina ćutala o imenu, odnosno preimenovanju jezika u Crnoj Gori. Dvoumila se na koju će stranu. Navodno, nije se bavila politikom, iako je tim svojim nečinjenjem sve vrijeme bila na strani politike, ohrabrujući njeno nasilje nad naukom i naučnom istinom - kaže, za "Novosti", profesor srpskog jezika Veselin Matović. - Sada se, stajući iza ovakvog projekta, nedvosmisleno svrstala na stranu laži i time obesmislila svoje ime i svoje postojanje. Trebalo bi vidjeti koliko je na to njeno opredeljenje uticalo to što je Vlada poodavno uskratila tzv. akademski dodatak njenim članovima.

 

Već po predstavljanju Registra za Rečnik CANU reagovao je Adnan Čirgić, dosadašnji direktor Instituta za crnogorski jezik i književnost, tvrdnjom da on ne može poslužiti nikom. - Riječi su posložene azbučnim redom bez ikakvih neophodnih podataka o njima - nisu čak ni akcentovane, nema ni podataka odakle su preuzete, što bi ih jedino činilo upotrebljivim za dalji posao na izradi Rječnika - smatra Čirgić. - Tako se, recimo, na osnovu ovoga Registra može zaključiti da u crnogorskom jeziku postoji riječ "s’utri", iako ona van frazema "s’utri dan" nema nikakvo značenje. Naravno, ni skener ni softver za tako nešto ne mogu biti odgovorni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana