Brankovo kolo otvara Milisav Savić

Srna
Brankovo kolo otvara Milisav Savić

Sremski Karlovci - Srpski pisac Milisav Savić, besjedom o Branku Radičeviću, otvoriće "Brankovo kolo", najveću pjesničku manifestaciju u Srbiji i okruženju, koja će ove godine trajati od 7. do 17. septembra.

Saviću će tom prilikom biti uručeno najviše priznanje "Brankovoga kola" - Statueta Branka Radičevića, rad vajara Jovana Soldatovića.


Savić će Statuetu Branka Radičevića dobiti za ukupno književno djelo, saopšteno je danas iz institucije kulture "Brankovo kolo" - organizatora ove pjesničke manifestacije.

Proza koju piše Savić, ističe se u saopštenju, nosi i supstancu pjesničkog, odnosno lirskog senzibiliteta i temperamenta.

Besjedu o Brankovoj poeziji Savić će pročitati u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima.

Njegovo književno veče "Tako govore pisci" biće priređeno tokom pjesničke manifestacije u novosadskoj Gradskog biblioteci.

Milisav Savić rođen je 1945. godine u Vlasovu kraj Raške. Gimnaziju je završio u Novom Pazaru, a studije jugoslovenske i svjetske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Bio je urednik "Studenta" i "Mladosti", glavni i odgovorni urednik "Književne reči" i "Književnih novina". U izdavačkom preduzeću "Prosveta" radio je kao glavni i odgovorni urednik, a bio je i predsjednik Srpske književne zadruge.

Predavao je srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Londonskom univerzitetu, Njujorškom državnom univerzitetu u Olbaniju, Univerzitetu u Firenci i Univerzitetu u Lođu.

Romani su mu prevedeni na grčki, engleski, slovenački, makedonski, bugarski i rumunski jezik. Autor je leksikona "Ko je ko - pisci iz Jugoslavije". Objavio je više knjiga prevoda sa engleskog i italijanskog.

Dobitnik je više nagrada za životno djelo.

Ovogodišnje, 47. "Brankovo kolo" proticaće u znaku 135 godina od prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na brdo Stražilovo u Sremskim Karlovcima.

Proteklih decenija "Brankovo kolo" su otvarali najpoznati pjesnici i pisci, među kojima su Stevan Raičković, Desanka Maksimović, Dobriša Cesarić, Miroslav Antić, Matija Bećković, Milorad Pavić, Ljubomir Simović, Svetlana Velmar Janković, Slobodan Selenić, Borislav Pekić, Rajko Petrov Nogo, Ljubivoje Ršumović, Duško Radović, Pero Zubac, Raša Popov, Duško Trifunović, Ranko Risojević, Slobodan Rakitić, Miro Vuksanović, Milovan Vitezović, Đorđo Sladoje, Radomir Andrić, Stevan Tontić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana