Бранково коло отвара Милисав Савић

Срна
Бранково коло отвара Милисав Савић

Сремски Карловци - Српски писац Милисав Савић, бесједом о Бранку Радичевићу, отвориће "Бранково коло", највећу пјесничку манифестацију у Србији и окружењу, која ће ове године трајати од 7. до 17. септембра.

Савићу ће том приликом бити уручено највише признање "Бранковога кола" - Статуета Бранка Радичевића, рад вајара Јована Солдатовића.


Савић ће Статуету Бранка Радичевића добити за укупно књижевно дјело, саопштено је данас из институције културе "Бранково коло" - организатора ове пјесничке манифестације.

Проза коју пише Савић, истиче се у саопштењу, носи и супстанцу пјесничког, односно лирског сензибилитета и темперамента.

Бесједу о Бранковој поезији Савић ће прочитати у најстаријој српској гимназији у Сремским Карловцима.

Његово књижевно вече "Тако говоре писци" биће приређено током пјесничке манифестације у новосадској Градског библиотеци.

Милисав Савић рођен је 1945. године у Власову крај Рашке. Гимназију је завршио у Новом Пазару, а студије југословенске и свјетске књижевности на Филолошком факултету у Београду.

Био је уредник "Студента" и "Младости", главни и одговорни уредник "Књижевне речи" и "Књижевних новина". У издавачком предузећу "Просвета" радио је као главни и одговорни уредник, а био је и предсједник Српске књижевне задруге.

Предавао је српскохрватски језик и југословенску књижевност на Лондонском универзитету, Њујоршком државном универзитету у Олбанију, Универзитету у Фиренци и Универзитету у Лођу.

Романи су му преведени на грчки, енглески, словеначки, македонски, бугарски и румунски језик. Аутор је лексикона "Ко је ко - писци из Југославије". Објавио је више књига превода са енглеског и италијанског.

Добитник је више награда за животно дјело.

Овогодишње, 47. "Бранково коло" протицаће у знаку 135 година од преноса земних остатака Бранка Радичевића из Беча на брдо Стражилово у Сремским Карловцима.

Протеклих деценија "Бранково коло" су отварали најпознати пјесници и писци, међу којима су Стеван Раичковић, Десанка Максимовић, Добриша Цесарић, Мирослав Антић, Матија Бећковић, Милорад Павић, Љубомир Симовић, Светлана Велмар Јанковић, Слободан Селенић, Борислав Пекић, Рајко Петров Ного, Љубивоје Ршумовић, Душко Радовић, Перо Зубац, Раша Попов, Душко Трифуновић, Ранко Рисојевић, Слободан Ракитић, Миро Вуксановић, Милован Витезовић, Ђорђо Сладоје, Радомир Андрић, Стеван Тонтић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана