“Brankovi dani” u Novom Sadu: Predstavljen “Spomenar Mine Karadžić”

Agencije
“Brankovi dani” u Novom Sadu: Predstavljen “Spomenar Mine Karadžić”

Novi Sad - “Spomenar Mine Karadžić”, u izdanju Vukove zadužbine, predstavljen je na “Prolećnim Brankovim danima 2019” u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu.

U pitanju je novo izdanje koje za svoj inicijalni osnov ima prvo izdanje “Spomenara” Goluba Dobrašinovića iz 1974. godine. Nakon objavljivanja tog izdanja, vremenom je bilo objavljeno još pet izdanja (1975, 1983, 1988, 2004, 2008). Ovo je šesto izdanje sa prevodima na njemački i ruski jezik, u čemu je, u stvari, ključna inovacija. Urednica novog “Spomenara” je Mina Đurić sa prevodima na dva pomenuta jezika. Odgovorni urednik je Boško Suvajdžić, a recenzent Miodrag Maticki.

Predsjednik “Brankovog kola” Nenad Grujičić naglasio je značaj rijetkih institucionalnih kontinuiteta na polju srpske kulture i značaj izdanja ovog spomenara. Tokom prigodne večeri pročitana je pjesma Branka Radičevića “Mini Karadžić u spomenicu”, koja je napisana prije 170 godina, na Badnje veče 1849. godine.

Na premijernoj, novosadsko-karlovačko-brankovskoj promociji, o “Spomenaru” nadahnuto su govorili Boško Suvajdžić i Miodrag Maticki. Boško Suvajdžić, inače aktuelni laureat “Pečata varoši sremskokarlovačke” koji dodjeljuje “Brankovo kolo”, iznio je zanimljive detalje iz biografije Mine Karadžić koji su oduševili publiku.

- “Spomenar Mine Karadžić” jedna je od najelokventnijih tihih knjiga svoga i mnogih drugih vremena, salonska i svetska, interno porodična, a internacionalno značajna, na izvestan način prigodna, a po neposrednosti i nepatvorenosti svojih segmenata neprikosnovena - navedeno je u pogovoru Mine Đurić.

Fotografije romantičarske epohe koja je iznjedrila velikane srpske poezije Vuka Stefanovića Karadžića, Petra Petrovića Njegoša, Branka Radičevića, Đuru Daničića i druge, prikazane su na pomenutoj promociji, a poseban doživljaj bilo je muzičko izvođenje pjesme “Devojka na studencu”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana