Branislav Nušić - velikan srpskog novinarstva

Srna
Branislav Nušić - velikan srpskog novinarstva

Pale - Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Barović izjavio je večeras na Palama da je veliki Branislav Nušić bio i ostao apostol srpskog novinarstva i da je ono time počastvovano.

Barović je rekao novinarima na Palama, gdje je održao predavanje o temi “Branislav Nušić - veliki majstor srpskog novinarstva”, da je ovo peto predavanje u okviru ciklusa “Značajne ličnosti srpskog novinarstva”.

On je istakao da je Nušić velikan srpskog novinarstva, čovjek koji je dva puta bio predsjednik Srpskog novinarskog udruženja, ali da je javnosti poznat kao komediograf.

“Svi smo gledali njegove komedije žMister dolarž, žGospođa ministarkaž, žNarodni poslanikž, žOžalošćena porodicaž. Mnogi od tih komada imaju neprolaznu vrijednost”, rekao je Barović.

Prema njegovim riječima, Nušić je bio interesantna ličnost, ali i čovjek koji je doživio velike lične tragedije.

Barović kaže da je Nušić bio jedan od potpisnika peticije protiv fašističke i nacističke agresije, neposredno pred smrt 1938. godine.

Organizatori večerašnjeg predavanja održanog u Kulturnom centru Pale su Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Kulturni centar.

Vladimir Barović je predavač na Odsjeku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dobitnik je brojnih priznanja za rad u medijima i angažovanje u kriznim situacijama.

Branislav Nušić, srpski književnik, komediograf, pisac drama, priča i eseja, te začetnik retorike u Srbiji, rođen je 1864. godine u Beogradu.

Bio je plodan pisac, poznat po svom upečatljivom humoru. Pisao je o ljudima i njihovoj, često duhovitoj, prirodi. Najznačajniji dio njegovog stvaralaštva su komedije.

U Smederevu je proveo djetinjstvo, te završio osnovnu školu i prve dvije godine gimnazije. Studiranje pravnih nauka započeo je u Gracu, a nastavio u Beogradu, gdje je i diplomirao na Velikoj školi 1886. godine.

Kao zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova, imenovan je za pisara konzulata u Bitolju. Iste godine imenovan je za konzula u srpskom konzulatu Prištini, gdje je tokom službovanja bio svjedok stradanja srpskog stanovništva, što je opisivao u svojim pismima koja su postala poznata kao “Pisma konzula”.

Bio je upravnik više pozorišta, između ostalog u Novom Sadu, Beogradu, Sarajevu i Skoplju, a zajedno sa učiteljem Mihajlom Sretenovićem osnovao je prvo dječije pozorište u kome su uloge tumačila isključivo djeca, među njima i Nušićeva.

Preminuo je 19. januara 1938. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana