Бранислав Лечић за Глас Српске: Данас је важно бити будан и препознати своју шансу

Александра Маџар
Бранислав Лечић за Глас Српске: Данас је важно бити будан и препознати своју шансу

Бањалука - Мислим да се никада не треба предавати и то је нешто чему учим и своје студенте. Покушавам им објаснити зашто је важно да увек будни посматрају од чега је свет задан.

-Поглед у себе и рад на себи је неопходан, али је потпуно у равнотежи и са тим да увек треба гледати околности, пратити професију и знати где се шта дешава, како бисмо у сваком тренутку били спремни да одговоримо изазову.

Рекао је ово за "Глас Српске" доајен глумишта бритког ума и један од најелоквентнијих српских глумаца Бранислав Лечић, који је својим присуством увеличао овогодишњи Међународни фестивал младог глумца "Заплет 08". На радост многобројних посјетилаца, Лечић је био гост треће фестивалске вечери. Прије почетка дружења са младим глумцима и публиком, као и увијек љубазан и сусретљив, радо је поразговарао и са новинарима.

Како је Бањалука ове седмице у знаку младих талената, Лечић се, прије свега, осврнуо на важну чињеницу коју је наметнуло вријеме у којем живимо, а то је да свако чува своју позицију, што није добро за оне који су на почетку каријере.

- Овом региону одавно фали да млади глумци буду у првом плану уз сусрете у фестивалско-театарском издању. У том смислу смо поприлично затворени и конзервативни. Није случајно што млади у таквим околностима желе да одласком из своје земље пронађу идентитет - сматра Лечић.

Када је у једној од најодговорнијих улога, улози педагога, својим студентима покушава да објасни да је самопоуздање на првом мјесту.

- Али, самопоуздање се не стиче тек тако, као ни уверење да вредиш и да је улагање у себе корисно. Већ сам рекао, а морам поновити, да је јако важно да буду будни и да препознају своју шансу. Да не буду у духу елитизма, па да одбијају могуће шансе, већ да кроз различите облике ангажмана уче и да тако стичу и свој критеријум, али и да нађу своје место. Верујем да свако ко одлучи да се стратешки и упорно са вером бори, он ипак, пре или касније, достиже оно што жели - нагласио је Лечић.

Присјећајући се времена у којем је и сам био млади глумац и поредећи га са данашњим, сматра да су околности за младе глумце данас горе, али да то ништа не значи, јер "духови који су храбри, налазе своје прилике".

- И кад такве прилике нема, са групом својих истомишљеника зидаш нешто независно. То независно раније или касније, уколико је добро припремљено, са душом и вољом, бива препознато - наглашава глумац великог искуства.

Посвећење кроз едукацију

У посљедње вријеме, открио је Лечић, почео је да одбија улоге.

- Сад ми је потребна друга врста посвећења, мало више ка едукацији, покушавам да заокружим тај свој педагошки ниво на један виши степен који ће се идуће године већ видети - казао је Лечић и додао да постоји неколико филмских сценарија који због недостатка новца чекају, али се нада да ће бар један бити снимљен.

Серија "Алекса Шантић"

У његовим глумачким креацијама уживају и гледаоци који на РТС-у прате серију "Сумњива лица" инспирисану комедијама Бранислава Нушића, али ипак јаке емоције га вежу за једну од посљедњих снимљених пред распад Југославије, "Алекса Шантић". Лечић у серији, која се ових дана поново приказује, тумачи лик великог српског пјесника.

- Што се тиче Шантића, то ми је болно место. Сматрам да је то једна од мојих бољих улога и остварења, ако не по критеријумима професије, онда по души. То што сам играо Шантића и његов живот, оставило ми је трајан печат. Јако ми је драго што се поново приказује, јер сви у овом региону треба да је поново погледамо. Мислим да ће нас освежити по питању неких вредности које смо помало и заборавили - нагласио је Лечић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана