Bramsove note očarale publiku u Banskom dvoru

Aleksandra Madžar
Bramsove note očarale publiku u Banskom dvoru

Banjaluka - Zvuci violine, viole i violončela kamernog sastava "Kastra" ispunili su vijećnicu Banskog dvora Kulturnog centra i nosili publiku na krilima posebnih emocija, pa su nekima izmamili i suze.

Na nastupu održanom u utorak uveče u Banjaluci u okviru "Dana Vlade S. Miloševića" mladi i talentovani umjetnici predstavili su se publici izvodeći sekstet broj dva poznatog kompozitora Johanesa Bramsa. Ovo je prvi i trenutno jedini sastav ovakvog tipa u Srpskoj koji je okupio dvije violine, dvije viole i dva violončela.

Svoj talenat na violi pokazali su Dimitrije Danilović i Petar Obradović. Umijećem na violončelu predstavili su se Lidija Paulin i Ozren Četković, dok su violinom vladali Sonja Vojvodić i Aljoša Šolak.

- Jako smo srećni zbog izvanrednih reakcija publike. Posebno zadovoljstvo nam je što izvodimo ovo kompleksno djelo u okviru "Dana Vlade S. Miloševića". Vjerujemo da ćemo u skorijoj budućnosti imati priliku da sviramo još ovakvih kompozicija. To je zaista potrebno našem gradu - rekla je violinistkinja Sonja Vojvodić.

Članovi seksteta smatraju da je jako važno da su se u ovakvoj muzičkoj cjelini spojili ljudi koji u sebi nose različite životne i muzičke priče.

- Zanimljivo je praviti kompromise i prilagođavati se drugima u procesu stvaranja muzike. Ovo je prvi i jedini sastav ovog tipa na domaćoj sceni. Bilo bi lijepo da postoji još ovakvih sastava koji njeguju muziku i kulturu u RS - smatra Lidija Paulin.

Da je velika čast biti dio programa posvećenog velikom srpskom stvaraocu, ističe i Petar Obradović.

- Pružajući nam priliku da nastupamo, ujedno i oživljavamo i razvijamo ono što je on započeo, nastavljajući dugogodišnju tradiciju - naglasio je Obradović.

"Dani Vlade S. Miloševića" biće zatvoreni 29. aprila premijerom operete "Orfej u podzemlju" Žaka Ofenbaha u režiji Gorana Damjanca u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Pripreme za premijerno izvođenje su u punom jeku, a u projektu učestvuju i ovi mladi umjetnici.

Muzika Franca Lista

Veče klavirske muzike Franca Lista biće održano večeras u 20 časova u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra. Na klaviru će se predstaviti pijanista Dinko Blagojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana