Брамсове ноте очарале публику у Банском двору

Александра Маџар
Брамсове ноте очарале публику у Банском двору

Бањалука - Звуци виолине, виоле и виолончела камерног састава "Кастра" испунили су вијећницу Банског двора Културног центра и носили публику на крилима посебних емоција, па су некима измамили и сузе.

На наступу одржаном у уторак увече у Бањалуци у оквиру "Дана Владе С. Милошевића" млади и талентовани умјетници представили су се публици изводећи секстет број два познатог композитора Јоханеса Брамса. Ово је први и тренутно једини састав оваквог типа у Српској који је окупио двије виолине, двије виоле и два виолончела.

Свој таленат на виоли показали су Димитрије Даниловић и Петар Обрадовић. Умијећем на виолончелу представили су се Лидија Паулин и Озрен Четковић, док су виолином владали Соња Војводић и Аљоша Шолак.

- Јако смо срећни због изванредних реакција публике. Посебно задовољство нам је што изводимо ово комплексно дјело у оквиру "Дана Владе С. Милошевића". Вјерујемо да ћемо у скоријој будућности имати прилику да свирамо још оваквих композиција. То је заиста потребно нашем граду - рекла је виолинисткиња Соња Војводић.

Чланови секстета сматрају да је јако важно да су се у оваквој музичкој цјелини спојили људи који у себи носе различите животне и музичке приче.

- Занимљиво је правити компромисе и прилагођавати се другима у процесу стварања музике. Ово је први и једини састав овог типа на домаћој сцени. Било би лијепо да постоји још оваквих састава који његују музику и културу у РС - сматра Лидија Паулин.

Да је велика част бити дио програма посвећеног великом српском ствараоцу, истиче и Петар Обрадовић.

- Пружајући нам прилику да наступамо, уједно и оживљавамо и развијамо оно што је он започео, настављајући дугогодишњу традицију - нагласио је Обрадовић.

"Дани Владе С. Милошевића" биће затворени 29. априла премијером оперете "Орфеј у подземљу" Жака Офенбаха у режији Горана Дамјанца у Народном позоришту Републике Српске. Припреме за премијерно извођење су у пуном јеку, а у пројекту учествују и ови млади умјетници.

Музика Франца Листа

Вече клавирске музике Франца Листа биће одржано вечерас у 20 часова у концертној дворани Банског двора Културног центра. На клавиру ће се представити пијаниста Динко Благојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана