Божји људи као опомена

Мирна Пијетловић
Божји људи као опомена

Бањалука - Документарни филм о пјеснику, шизофреничару и оцеубици назива "Божји људи" бави се друштвено одговорном темом, која је окупирала бањалучке редитеље Војислава Ерцега и Душка Станивука да ову мистичну причу испричају филмским језиком.

Почетком 2013. године започели су истраживачки рад, уједно дипломски рад Војислава Ерцега, на филму радног назива "Бењамин", а крајњег "Божји људи".

- Усљед недостатка финансијских средстава почетком 2014. године били смо приморани да зауставимо снимање, али не и да напустимо пројекат - рекао је Ерцег.

Прикупљајући средства, истовремено су монтирали и обрађивали до тада снимљени материјал.

Прича почиње 2009. године када је стравичан злочин узнемирио становнике Велике Кладуше. Душевни болесник Т. П. починио је оцеубиство. Три године провео је на Психијатријском одјељењу Клиничког центра у Сарајеву, након чега је пуштен на слободу.

- Оно о чему је црна хроника локалних и регионалних новина брујала, стављајући под вербалну гиљотину душевно болесног Т. П., који је због посљедица нелијечене шизофреније несвјестан и у стању крајње неурачунљивости починио оцеубиство, дјеловало је на нас као узнемирујући крик епифаније и подстицај да се упустимо у снимање ове филмске приче - испричао је Ерцег.

Према његовим ријечима, покушали су да на филмски начин документују како стварност искушава душевне болеснике.

- Суочавамо се са проблемом за који понекад помислимо да нас заиста гута: пјесник - оцеубица, душевни болесник, проблем прихватања болести, његов однос према околини, те однос околине према њему. Ту је и немотивисано убиство, напокон упознавање сина Т. П., Бењамина - једна егзистенција пред зидом, ред и закон болести у нереду једне државе каква је БиХ. У филму приказујемо и опсједнутост Т. П. и Бењамина религијом и Богом, душом, "Божјих људи" предодређених за живот на маргинама. Није то процес стваралачког рада, већ одговорност према стварности - закључује Ерцег.

Снимање

- Снимање филма трајало је 23 дана, а снимали смо на локацијама у Великој Кладуши, Бихаћу, Новом Саду, Београду и Бањалуци. Оно што нам недостаје су неопходна финансијска средства како бисмо наставили снимање и довели ову причу до краја - рекао је Војислав Ерцег.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана