Božidar Stanar: Stotinu i neka za jubilej

Sreten Mitrović
Božidar Stanar: Stotinu i neka za jubilej

Božidar Stanar iz Rogatice ovih dana promovisao je jubilarnu, 20. knjigu. Riječ je o zbirci pjesama sa naslovom "Stotinu i neka" u kojoj je štampano 136 izabranih i novijih pjesama po izboru autora.

Stanar je rođen u Čajniču prije 79 godina, a najveći dio života proveo je u Rogatici, u koju je dolazio i iz nje odlazio četiri puta. Diplomirani je ekonomista, a u književne vode otisnuo se ljeta gospodnjeg 1996. zbirkom pjesama "U sretanje života".

- Sa prvom knjigom odriješio sam "vreću" stihova i prozne riječi koje sam nosio od malih nogu, preko osnovne škole, gimnazije i fakultetskog obrazovanja - priča Božo, kako ga zovu svi njegovi najbliži, prijatelji i poznanici.

Da su Božine "vreće" bile stvarno pune i prepune pokazuje i podatak da je za 18 poslijeratnih godina objavio 12 zbirki pjesama i sedam proznih djela. Uz prvenac "U sretanje života" tu su još zbirke pjesama "Zapadno od matice", "Na raskršću", "Drži se, mali", "U smiraj dana", "Smaragd Biblije", "Boje duge", "Glasinačke omeđine", "Soneti", "Konj lijepe Ciganke", "Odsjaj duše" i "Amalgam u maglama".

Posljednja Stanarova knjiga "Stotinu i neka" simbolično ilustruje dva njegova životna cilja. Prvi je već ispunio. Između 240 stranica najnovije zbirke smješteno je 136 pjesama svrstanih u sedam poglavlja.

Za ispunjenje drugog cilja, da doživi 100 i koju, trebaće mu još najmanje 21 i koja više.

- U jubilarnoj zbirci upakovao sam i riječ-dvije o mojoj svojti, prijateljima i pregaocima kojim sam posvetio neku od mojih pjesama. Takvih je 56. Neki su tu pored mene, nadohvat oka ili telefona, a neki u sjenama i sjećanjima. Neka je mir njihovim dušama - istakao je Stanar.

Direktor Narodne biblioteke u Rogatici Anđelka Đerić istakla je da Božidar po obimu književnog stvaralaštva, žanrovskoj raznolikosti, osjećanju jezika, maternjoj melodiji i izvornoj svježini tema i motiva potvrđuje svoje aktivno učešće u našem zavičajnom vremenu i prostoru.

- U njegovoj lirici i prozi uočljiva je čistota jezika, izvornog, narodnog. On je u svom književnom opusu naslikao punu galeriju likova, od običnih ljudi do osobenjaka, boema, prosvjetara, pjesnika, Cigana, ratara i šereta - istakla je Đerićeva.

Recenzent više Božidarovih knjiga je Slobodan Ristović sa Zlatibora. Zanimljivo je njegovo viđenje Stanarevog stvaralaštva, posebno posljednje zbirke pjesama.

- Knjiga izabrane poezije Božidara Stanara je ne samo izbor poezije nego je to posvećenje i izbor života koji je oplemenjen i darivan rečima. Ako je na ovim prostorima našim, pre svega srpskim, nešto ugroženo, onda je to reč. Među prvim na braniku reči, i ne samo ovom knjigom, je Božidar Stanar. Treba da ga podržimo na taj način što ćemo njegovu knjigu poklanjati i neprijatelju lijepe riječi - zaključio je Ristović.

Drugi recenzent Božidarove najnovije knjige Dragan Paponjak, profesor iz Rudog, istakao je da je njegova poezija skup iskrenih osjećanja, lirskih trenutaka u kojima je različitim motivsko-idejnim varijetetima slika zavičajnog života data u sedam tematskih ciklusa, nametnuta ljubav prema životu i čovjeku kao univerzalni svevremeni smisao života.

Lirik i romantik

- Čovek koji piše knjige boluje naročitu bolest. Drugi za njega kažu, nije mu ništa, ali mu leka nema. Pesme iz najnovije zbirke Božidara Stanara su njegov "karton" u kojem je vođen razvoj boljke, kao da je biljka. Bilo bi bolje da ih je okopavao nego što ih je raskopavao. Objavio je Stanar mnoge knjige, kako pesničke, tako i one koje su pisane u vidu pripovetki i romana, ali je on, i pored velikog broja činjenica koje u prozi iznosi, očigledan primer lirika i romantika - rekao je Slobodan Ristović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana