Бјелогрлић: Основати филмски центар Српске

Срна
Бјелогрлић: Основати филмски центар Српске

Српски глумац и режисер Драган Бјелогрлић оцијенио је да је неопходно формирање јасног културног простора Републике Српске са центром у Бањалуци, те истакао да би томе значајно допринијело да се оснује филмски центар Српске.

Бјелогрић је напоменуо да би то била институција која би финансирала кинематографију Републике Српске, која има велики потенцијал, те да је себи дао задатак да у наредном периоду оствари ту иницијативу.

- Већ 20 година имате Факултет драмских умјетности, који школује кадрове који немају посла. Потребно је то системски уредити, јер постоји логистика, као и воља људи из филмског центра Србије да дођу овдје и помогну да се та институција оснује - рекао је Бјелогрлић у Бањалуци, уочи јавне трибине коју је организовао покрет Позитивне снаге Српске.

Он је додао да је потребно радити и на развоју музичке и књижевне сцене, јер је очување културног идентитета један од начина да народ буде препознат и да млади не одлазе са ових простора.

Бјелогрлић каже да је српски народ увијек у одређеној мјери окренут ка очувању своје културе и историје, али да, с обзиром на то какву историју и насљеђе има, није урађено довољно у том правцу.

- Данас се на своју историју можете враћати на различите начине, а један примјер је и серија "Сенке над Балканом" која је на другачији начин ушла међу људе и заинтересовала их за многе историјске догађаје и личности о којима нису ништа знали - рекао је Бјелогрлић.

Историчар Предраг Марковић истакао је значај Бањалуке "као западне престонице српског народа".

- Можемо да се културно ујединимо и имамо заједничке културне и образовне пројекте, без обзира на диктат великих сила. Не знамо да ли ћемо и када моћи да живимо у истој држави, али зато можемо имати заједничку културу - рекао је Марковић.

Представник Позитивних снага Српске Далибор Рачић рекао је да Покрет има у плану да студентима представи још значајнх познатих личности из различитих области, који имају богато искуство.

- Циљ нам је да код младих пробудимо позитивну енергију и потенцијалну снагу која може донијети промјене. Ова земља, уз богату историју и традицију, има перспективу - нагласио је Рачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана