Biserka Kolevska režirala pet predstava u Banjaluci

D. K.
Biserka Kolevska režirala pet predstava u Banjaluci

Banjaluka - Ovogodišnja Plaketa grada, koju povodom 22. aprila - Dana grada, grad Banjaluka dodjeljuje za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, umjetnosti, sporta, fizičke kulture, kao i za izuzetna humana djela, i ispoljenu hrabrost, pripala je i Biserki Kolevskoj, bugarskoj rediteljki i dugogodišnjoj saradnici Dječijeg pozorišta Republike Srpske, za njena izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i doprinos u razvoju pozorišne umjetnosti.

Biserka Kolevska je režirala više od 40 predstava koje su osvojile desetine nagrada na međunarodnim festivalima.

U Dječijem pozorištu Republike Srpske režirala je pet predstava koje su svojim inovativnim pristupom, formama i energijom osvajale nove prostore, publiku i festivale. Predstava “Tužni princ”, koja je 2018. godine obilježila jubilej - 20 godina postojanja, donijela je pozorištu značajne nagrade i priznanja, otvorila mogućnost saradnje sa brojnim evropskim umjetnicima i širom svijeta uspješno predstavljala kulturu, kako Republike Srpske, tako i grada Banjaluka. Pored pomenute predstave, Biserka Kolevska je u “Banjalučkoj kući od snova” na scenu postavila i predstave: “Vuk i sedam jarića u muzeju bajki” (sa Predragom Bjeloševićem), “Čarobna frula”, “Princeza na zrnu graška” i “Odisej - san o povratku”, koje su, takođe, prošle veoma zapaženo kod publike i na festivalima i Dječijem pozorištu RS donijele brojne nagrade.

Biserka Kolevska boraviće u Banjaluci i od 16. aprila ove godine, kada će režirati novu, ovog puta muzičku, predstavu “Peća i Vuk” prema simfonijskoj bajci ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana