Biseri klasične muzike za Novu godinu

Mirna Pijetlović
Biseri klasične muzike za Novu godinu

Banjaluka - Najljepše i najpoznatije kompozicije sa repertoara svih svjetskih simfonijskih orkestara u izvođenju Banjalučke filharmonije na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu, koji je održan juče u podne, okupile su veliki broj ljubitelja umjetničkih nota u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Koncertna dvorana i ovaj, četvrti po redu, put od kada se izvodi Novogodišnji koncert, bila je zaista premala da primi sve one koji su željeli da prisustvuju ovom glamuroznom svečanom muzičkom događaju, kojim je Banjalučka filharmonija obilježila svoj mali jubilej - pet godina postojanja.

- Ovim koncertom građanima Republike Srpske želimo da uputimo najlepše želje povodom praznika uz najlepše arije koje smo s ljubavlju pripremili - poručio je direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević i dodao da su uz pomoć Vlade Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture RS, grada Banjaluka, Kabineta predsjednika i drugih prijatelja realizovali Novogodišnji koncert, ali i dobili vjetar u leđa za predstojeću sezonu u 2015. godini.

Pored šefa dirigenta Banjalučke filharmonije Vanese Kremenović, orkestrom je dirigovala i gost dirigent Ana Zorana Brajović iz Narodnog pozorišta Beograd.

Cijeli muzički spektakl uljepšali su predivni glasovi soprana iz Banjaluke Lidije Pajić i Miljane Brezičanin i predivnog tenora, dragog gosta iz Novog Sada Aleksandra Saše Petrovića, kao i plesni par koji je upotpunio izvođenje Hačaturijanovog "Maskarada valcera".

Najljepši biseri umjetničke muzike, kompozicije Dvoržaka, Katalanija, Mocarta, Rahmanjinova, Verdija, Pučinija, Bramsa, Biničkog i mnogih drugih, u izvođenju Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije, oduševili su publiku, koja je maestralno izvođenje nagradila gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Zanimljivo je bilo i izvođenje Andersonovog "Sandpaper balleta", koji je publiku oduševio zbog jedinstvenog performansa koji je izveden na sceni i u Koncertnoj dvorani.

Sopran Miljana Brezičanin otpjevala je dvije arije i to "Mizete" iz opere "Boemi" Đakoma Pučinija i Katalanijevu ariju "Eben" iz opere "La Vali".

- Zadovoljstvo mi je nastupati na ovom koncertu i nadam se da je publika uživala u onom što smo pripremili. Mogu slobodno reći da Banjalučka filharmonija, iako mlada, korača velikim umetničkim koracima i nadam se da će dostići nivo Bečke filharmonije koja već godinama unazad izvodi jedan od najlepših Novogodišnjih koncerata - rekla je Brezičaninova.

Aleksandar Saša Petrović se, kako kaže, uvijek vrlo rado vraća u Banjaluku za koju ga vežu prelijepe uspomene i velika mu je čast što nastupa na svečanom koncertu.

- Mi smo veliki muzički prijatelji. Zaista jako poštujem napore vodećih ljudi u Banjalučkoj filharmoniji da razvijaju kulturu muzike u Banjaluci i Republici Srpskoj i uvek ću se rado odazvati na pozive za nastup - rekao je Petrović i dodao da je uživao izvodeći najpoznatije kancone, kao što su "Granada", "Korengrato" i druge koje su vrlo poznate i dopadljive publici, a u skladu sa novogodišnjim praznicima.

Pored brojne publike, koja svesrdno podržava Banjalučku filharmoniju, koncertu su prisustvovali i predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, zvaničnik iz Republike Srpske u institucijama BiH Nebojša Radmanović te brojni drugi predstavnici javnog života RS i Banjaluke.

Saradnja

- Ono što planiramo u budućnosti, a zahvaljujući sporazumu Banjalučke filharmonije i Narodnog pozorišta iz Beograda, ostvarićemo dvosmernu saradnju. Naši članovi će krajem marta imati priliku da učestvuju na koncertu orkestra Narodnog pozorišta, što je velika stvar. A isto tako, naš dirigent Vanesa Kremenović imaće priliku da diriguje jednim koncertom u Beogradu - najavio je Ivan Otašević i dodao da su upotpunili i gudački orkestar koji će nastupati ravnopravno sa Simfonijskim orkestrom, oktetom i kvartetom Banjalučke filharmonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana