Библиотеке оштећене новим законом

Р. Ми.
Библиотеке оштећене новим законом

Требиње - Нацртом новог Закона о библиотекарској дјелатности предвиђено је да библиотеке прелазе на финансирање из буџета локалних заједница, чиме ће рад ових установа бити отежан, речено је на Међународном скупу библиотекара РС одржаном у Требињу.

Стојка Мијатовић, предсједник Друштва библиотекара РС, каже да већина локалних заједница то не може приуштити јер би се тиме урушиле библиотеке и многи библиотекари би остали без посла.

- Поједине општине већ су осиромашене, а овај закон би довео до тога да неке библиотеке престану са радом. Ово је урушавање културе РС - додаје она.

Биљана Билбија, виши стручни сарадник за библиотечку дјелатност и дигитализацију у Министарству просвјете и културе РС, каже да министарство настоји да пронађе најбоље рјешење да се помогне развој библиотека РС.

- Уколико Влада РС одлучи да дио финансирања са републичког пређе на локални ниво, настојаћемо да то не буде одмах, већ периодично, како би градови и општине успјели да из буџета намијењеног за културу одвоје средства за финансирање библиотека - наглашава Билбија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана