Библиотека Филип Вишњић најпосјећенија установа културе у граду

Срна
Библиотека Филип Вишњић најпосјећенија установа културе у граду

Бијељина - Народна библиотека "Филип Вишњић" у Бијељини имала је у 2016. години 146.000 посјетилаца, што је повећање од 35 одсто у односу на претходну годину, наводи се у извјештају о раду ове институције културе који ће 21. априла разматрати Скупштина града.

Библиотека има 102.386 књига и 8.012 чланова, проценат корисника Библиотеке у односу на број становника је 7,7 одсто, а са прочитаних 66.593 књига у току године обрт књижног фонда био је 65 одсто.


Директор Јован Цвјетковић истиче да је са 8.012 уписаних чланова ова библиотека по чланству прва у Републици Српској и БиХ.

У току прошле године у Библиотеци је одржано 100 радионица различитог типа, а у издвачкој дјелатности објављено је пет монографских публикација са укупним тиражом од 1.600 примјерака.

Библиотека је објавила књиге "Позајмљено од заборава" родослов аутора Томе Ковачевића, "У постељи згужваних снова" збирка поезије Душанке Панић, збирку поезије Млађе Станишића "Кад нађем срећу шта ћу са тугом", аутобиографију Анђе Пасторковић "Снови Анђини јавом обасјани: како се калио ентузијаста" и збирку радова са Седмих сусрета младих пјесника Бијељине, Вуковара и Сремске Митровице "На Филиповим стазама" 2016. године "На трагу свитаца".

У саставу Библиотеке од јануара 2016. године дјелује Аудио брај интернет клуб читаоница која је настала кроз сарадњу Савеза слијепих Републиек Српске, Специјалне библиотеке за слијепа и сабовида лица Српске и Удружења слијепих и слабовидих регије Бијељина.

Од прошле године у Библиотеци је активна и секција "Читалишта" као облик креативне конзумације културе, у оквиру које је одржано 20 радионица за одрасле и 19 за дјецу.

Осим редовних послова у вези са чувањем и заштитом старе и ријетке књиге, настављено је са обрадом грађе и процесом израде електронске базе података, а у току је израда електронског каталога старе и ријетке књиге.

Овај каталог придржава се правила за стару књигу од прве рукописне и штампане па све до 1876. године када је усвојен Вуков правопис, а ријетку збирку чине књиге са посветама, биљешкама, потписима личности од изузетног значаја, за историју, науку и културу, књиге с печатима, књиге специјалне и умјетничке опреме, књиге малог тиража, илегална и ратна породична издања.

Народна библиотека "Филип Вишњић" основана је 1932. године и најстарија је установа културе у Бијељини, а у овој години, када обиљежава 85 година рада, планирана је набавка 3.000 књига, обавезним примјерком, донацијом, поклоном и куповином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана