BiH ne ide na Venecijansko bijenale

Mirna Pijetlović
BiH ne ide na Venecijansko bijenale

Banjaluka - Niko od umjetnika iz BiH neće se predstaviti na jednom od najprestižnijih smotri savremene umjetnosti, Venecijanskom bijenalu, jer je Umjetnička galerija BiH u posljednjem trenutku odustala od organizacije, a Ministarstvo kulture i sporta FBiH odlučilo da neće finansijski podržati odlazak u Italiju.

Potvrdili su ovo za "Glas Srpske" iz Ministarstva civilnih poslova BiH, koji su sufinansirali, zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, prošli odlazak u Veneciju, kada je umjetnost BiH predstavio Mladen Miljanović sa izložbom "Vrt uživanja".

Kako je ranije za naš list izjavio direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović, ova institucija "ni kadrovski, ni finansijski nije sposobna da organizuje odlazak na bijenale".

Uputili su molbu federalnom Ministarstvu kulture i sporta da imenuju drugu instituciju kulture da organizuje odlazak umjetnika. Međutim, oni su digli ruke od odgovornosti i prebacili "lopticu" na Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Kako su za "Glas Srpske" saopštili iz resornog ministarstva, poštujući raniji dogovor koji se odnosi na učešće i predstavljanje umjetnika BiH na prestižnoj umjetničkoj manifestaciji, da naredne godine nosilac projekta bude Umjetnička galerija BiH i federalno Ministarstvo kulture i sporta, nisu planirali sredstva u budžetu za ovu namjenu.

- S obzirom na to da je rok za prijavu učešća na Venecijanskom bijenalu 30. novembar, smatramo da nije realno u tako kratkom roku kvalitetno pripremiti projekat kojim bismo se predstavili na ovoj važnoj međunarodnoj smotri savremene umjetnosti - stoji u saopštenju resornog ministarstva.

Procedura je prošle godine bila takva da je Muzej savremene umjetnosti RS dostavio budžet učešća Ministarstvu civilnih poslova BiH pa je ta informacija upućena na Savjet ministara BiH. 

- Savjet ministara BiH je donio zaključak da mi finansiramo zakup prostora u Veneciji i na osnovu toga su iz granta obezbijeđena sredstva. Ista procedura je trebalo da bude sprovedena i ovaj put, međutim, nadležno federalno ministarstvo je odustalo - istakli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković je izrazila žaljenje što niko od umjetnika neće predstaviti BiH na Venecijanskom bijenalu, koje se održava 7. maja 2015. godine.

- Žao mi je što je dogovor i model koji je MSURS predložio nije profunkcionisao i nije ga prihvatila Umjetnička galerija BiH da predstave svoj projekat. Naš plan je bio da se institucije iz FBiH i RS na taj način angažuju i predlažu svoje projekte - kazala je Vujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana