Bestseleri Luke Mičete o srpskim vladarima

Srna
Bestseleri Luke Mičete o srpskim vladarima

Bijeljina - Novinar iz Beograda Luka Mičeta predstavio je večeras publici u Bijeljini svoje tri knjige u kojima na popularan i zanimljiv način donosi biografije srpskih vladara.

"Srpska istoriografija i naši sjajni stručnjaci za srednji vijek sve su već rekli, ali je to rasuto po debelim knjiga, a ja sam pokušao da po uzoru na svetsku praksu napravim sintezu istorijskih činjenica i biografije srpskih velikana donesem publici na popularan i zanimljiv način", rekao je Mičeta.

Na promociji, koja je održana u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić", Mičeta je predstavio knjige "Stefan Dečanski, biografija najnesrećnijeg srpskog kralja", "Stefan Nemanja, nastanak evropske Srbije" i "Povratak kralja, priča o Petru Drugom Karađorđeviću".

Autor kaže da je zadovoljan načinom na koji je tržište Srbije prihvatilo knjige i da isti odjek očekuje i u Republici Srpskoj, a postoje i pregovori o prevodu knjiga na ruski jezik.

Na promociji u Bijeljini Mičeta je govorio i o svojoj prethodnoj knjizi "Sulejman, Hurem i Srbi" za koju je rekao da nije inspirisana televizijskom serijom koja je, prema njegovoj ocjeni, preslobodno tumačila istorijske činjenice.

Za prevod ove knjige autor ima ponudu iz Turske, a najavio je da priprema i monodramu o Hurem sa jednom velikom televizijom.

Mičeta je rekao novinarima da će sljedeće godine izdati biografiju srpskog kralja Stefana Prvovjenčanog.

On kaže da je tokom višegodišnjih istraživanja u domaćim i britanskim arhivima pronašao niz činjenica koje do sada nisu bile poznate javnosti o odnosima Srba sa svijetom i sa velikim silama kroz istoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana