Besparica ›ugasila‹ kamere u Republici Srpskoj

Mirna Pijetlović
Besparica ›ugasila‹ kamere u Republici Srpskoj

Banjaluka - Dok se u nedjelju, 21. decembra, širom svijeta cjelodnevnim projekcijama obilježavao Svjetski dan kratkometražnog filma, u Republici Srpskoj to nije bio slučaj.

Iako se u Banjaluci održava nekoliko festivala posvećenih kratkoj filmskoj formi i na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci školuju "filmaši", nijednom projekcijom nije obilježen Svjetski dan kratkog filma.

Direktor Međunarodnog festivala animiranog filma i profesor na banjalučkoj Akademiji Goran Dujaković potvrdio je da oni nisu pripremili nikakav program, zbog, kako je istakao, nedostatka finansijskih sredstava.

- Nismo, nažalost, bili u mogućnosti da obilježimo ovaj dan. Moram da istaknem da se mi borimo sa većim problemom, a to je veoma malo, ili nikakvo ulaganje u filmsku produkciju RS. Na Akademiji naši studenti u okviru nastave snimaju filmove, ali, nažalost, ne možemo govoriti o nekoj ozbiljnijoj filmskoj produkciji - istakao je Dujaković.

"Najkraći dan" je jednodnevna manifestacija posvećena kratkometražnom filmu i održava se 21. decembra, na najkraći dan u godini, koji je zbog svoje simbolike proglašen za Svjetski dan kratkometražnog filma, te se kao takav obilježava širom Evrope i svijeta s ciljem afirmacije ove filmske forme. 

Tim povodom su u Srbiji pripremili cjelodnevni program u Domu omladine Beograda koji je obuhvatao filmsku radionicu za srednjoškolce, a koju je vodio reditelj Stefan Arsenijević.

Tu je bio i obrazovni program u obliku kreativne filmske radionice za niže osnovce, projekcija domaćih kratkometražnih filmova, selekcija filmova sa konkursa "Najkraći dan", tribina o angažovanom filmu, kao i selekcija njemačkih kratkometražnih filmova po izboru Gete instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana