Беспарица ›угасила‹ камере у Републици Српској

Мирна Пијетловић
Беспарица ›угасила‹ камере у Републици Српској

Бањалука - Док се у недјељу, 21. децембра, широм свијета цјелодневним пројекцијама обиљежавао Свјетски дан краткометражног филма, у Републици Српској то није био случај.

Иако се у Бањалуци одржава неколико фестивала посвећених краткој филмској форми и на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци школују "филмаши", ниједном пројекцијом није обиљежен Свјетски дан кратког филма.

Директор Међународног фестивала анимираног филма и професор на бањалучкој Академији Горан Дујаковић потврдио је да они нису припремили никакав програм, због, како је истакао, недостатка финансијских средстава.

- Нисмо, нажалост, били у могућности да обиљежимо овај дан. Морам да истакнем да се ми боримо са већим проблемом, а то је веома мало, или никакво улагање у филмску продукцију РС. На Академији наши студенти у оквиру наставе снимају филмове, али, нажалост, не можемо говорити о некој озбиљнијој филмској продукцији - истакао је Дујаковић.

"Најкраћи дан" је једнодневна манифестација посвећена краткометражном филму и одржава се 21. децембра, на најкраћи дан у години, који је због своје симболике проглашен за Свјетски дан краткометражног филма, те се као такав обиљежава широм Европе и свијета с циљем афирмације ове филмске форме. 

Тим поводом су у Србији припремили цјелодневни програм у Дому омладине Београда који је обухватао филмску радионицу за средњошколце, а коју је водио редитељ Стефан Арсенијевић.

Ту је био и образовни програм у облику креативне филмске радионице за ниже основце, пројекција домаћих краткометражних филмова, селекција филмова са конкурса "Најкраћи дан", трибина о ангажованом филму, као и селекција њемачких краткометражних филмова по избору Гете института.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана