Berislav Blagojević, dobitnik Godišnje nagrade Udruženja književnika RS: Vraćam se kratkim pričama o malim ljudima

Aleksandra Glišić
Berislav Blagojević, dobitnik Godišnje nagrade Udruženja književnika RS: Vraćam se kratkim pričama o malim ljudima

Banjaluka - Srećan sam jer sam dobio prvu nagradu u Republici Srpskoj i mnogo mi znači upravo zbog toga. Ranije sam osvajao manja i veća priznanja, ali ovdje nikada.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" književnik Berislav Blagojević koji je juče dobio Godišnju nagradu za najbolju knjigu koju dodjeljuje Udruženje književnika Republike Srpske. Priznanje mu je pripalo za roman "Bumerang" koji govori o mjestu iz koga ovaj pisac dolazi - Brodu i zbog te činjenice je, kaže, još više ponosan.

- Svaki čitalac će pronaći nešto za sebe u ovom romanu, pogotovo ako je riječ o ljudima koji su u tridesetim godinama. U "Bumerangu" ima muzike, ljubavi, istorije, ali i ljubavi prema knjigama i bibliotekama, za svakog ponešto - kaže Blagojević.

Uvjeren je da će nagrada podići čitanost knjige u određenoj mjeri.

- Ovo priznanje skreće pažnju javnosti na dobitnike jer je uz "Zlatnu sovu" svakako najvažnija nagrada u Republici Srpskoj - ukazuje književnik koji se vraća formi koju je njegovao kada je tek počeo da se bavi pisanjem.

Radi na zbirci pripovjedaka, a to bi trebalo da bude sljedeća knjiga koju ću objaviti.

- Nisam siguran da li će se zbirka pojaviti do kraja godine, ali poslije dva romana došlo je vrijeme za kratke priče. One su nastajale u posljednjih pet godina, a neke su već objavljivane u književnim časopisima i u nedjeljnicima, ali ima i dosta onih koje se nisu nigdje pojavljivale - otkriva Blagojević.

Sada slijedi selekcija ovih tematski raznorodnih priča, a fokus je opet na ljubavi, životnim iskustvima i sudbini malog čovjeka.

- To su baš kratke priče, u angloameričkom maniru, nisu dugačke pripovijetke gdje imate priliku da razradite likove. Izazov je u tako malom formatu pružiti efektnu priču, dati atmosferu, nasmijati čitaoca ili ga natjerati da se zamisli, a da to ne bude prozaično i banalno - istakao je Blagojević.

Riječ žirija

Predsjednik žirija Mileta Aćimivić Ivkov kaže da roman "Bumerang" tematizuje neke od najdramatičnijih događaja iz skorije srpske istorije, koja je obilježena ratnim izgonom i povratkom u razrušeni zavičaj.

- Zbog toga su pripadnici mlade generacije, čiji se likovi grade uvjerljivo, i mogli da postanu reprezenti još jedne naše uludo potrošene, bezizgledne, bumerang generacije - rekao je Mileta Aćimivić Ivkov.

Novčana vrijednost nagrade je dvije hiljade maraka, a biće uručena 1. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana