Берислав Благојевић, добитник Годишње награде Удружења књижевника РС: Враћам се кратким причама о малим људима

Александра Глишић
Берислав Благојевић, добитник Годишње награде Удружења књижевника РС: Враћам се кратким причама о малим људима

Бањалука - Срећан сам јер сам добио прву награду у Републици Српској и много ми значи управо због тога. Раније сам освајао мања и већа признања, али овдје никада.

Рекао је ово за "Глас Српске" књижевник Берислав Благојевић који је јуче добио Годишњу награду за најбољу књигу коју додјељује Удружење књижевника Републике Српске. Признање му је припало за роман "Бумеранг" који говори о мјесту из кога овај писац долази - Броду и због те чињенице је, каже, још више поносан.

- Сваки читалац ће пронаћи нешто за себе у овом роману, поготово ако је ријеч о људима који су у тридесетим годинама. У "Бумерангу" има музике, љубави, историје, али и љубави према књигама и библиотекама, за сваког понешто - каже Благојевић.

Увјерен је да ће награда подићи читаност књиге у одређеној мјери.

- Ово признање скреће пажњу јавности на добитнике јер је уз "Златну сову" свакако најважнија награда у Републици Српској - указује књижевник који се враћа форми коју је његовао када је тек почео да се бави писањем.

Ради на збирци приповједака, а то би требало да буде сљедећа књига коју ћу објавити.

- Нисам сигуран да ли ће се збирка појавити до краја године, али послије два романа дошло је вријеме за кратке приче. Оне су настајале у посљедњих пет година, а неке су већ објављиване у књижевним часописима и у недјељницима, али има и доста оних које се нису нигдје појављивале - открива Благојевић.

Сада слиједи селекција ових тематски разнородних прича, а фокус је опет на љубави, животним искуствима и судбини малог човјека.

- То су баш кратке приче, у англоамеричком маниру, нису дугачке приповијетке гдје имате прилику да разрадите ликове. Изазов је у тако малом формату пружити ефектну причу, дати атмосферу, насмијати читаоца или га натјерати да се замисли, а да то не буде прозаично и банално - истакао је Благојевић.

Ријеч жирија

Предсједник жирија Милета Аћимивић Ивков каже да роман "Бумеранг" тематизује неке од најдраматичнијих догађаја из скорије српске историје, која је обиљежена ратним изгоном и повратком у разрушени завичај.

- Због тога су припадници младе генерације, чији се ликови граде увјерљиво, и могли да постану репрезенти још једне наше улудо потрошене, безизгледне, бумеранг генерације - рекао је Милета Аћимивић Ивков.

Новчана вриједност награде је двије хиљаде марака, а биће уручена 1. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана