Beogradski atlas Jovana Cvijića na poklon prijedorskim školarcima

S. Ta.
Beogradski atlas Jovana Cvijića na poklon prijedorskim školarcima

Prijedor - Izložba "Beogradski atlas Jovana Cvijića - vek i po od rođenja 1865-2015" dostupna je do 26. februara posjetiocima Muzeja Kozare u Prijedoru.

Postavka je zajednički projekat Muzeja grada Beograda i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Autorka izložbe i direktorica Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac je na otvaranju u petak uveče istakla da je postavka pripremljena 2015. povodom jubileja, 150 godina od rođenja Jovana Cvijića.

- Jubilej je obilježen onako kako dolikuje jednom Jovanu Cvijiću koji je bio predsednik Srpske kraljevske akademije u dva mandata - rekla je Korićanac.

Dodala je da je nakon nekoliko gostovanja u različitim gradovima odlučeno da ova izložba bude poklon i ostane u trajnoj vlasništvu u OŠ "Jovan Cvijić" u Brezičanima.

 - Mislim da je jako važno da jedna tako važna ličnost kao što je Cvijić pređe granice i da su njegove ideje i naučni radovi nešto što treba da se širi ovim prostorima i treba da ga imamo svuda i da se za njega zna - kazala je Korićanac.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić je istakao da je ovo istorijska izložba koja na tridesetak panoa iznosi presjek rada i njegovog života, a istovremeno je i ilustracija vremena u kojem je on živio.

Da će izložba o Jovanu Cvijiću biti dio stalne postavke u OŠ "Jovan Cvijić" potvrdila je i direktorica ove škole Olivera Brdar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana