Београдски атлас Јована Цвијића на поклон приједорским школарцима

С. Та.
Београдски атлас Јована Цвијића на поклон приједорским школарцима

Приједор - Изложба "Београдски атлас Јована Цвијића - век и по од рођења 1865-2015" доступна је до 26. фебруара посјетиоцима Музеја Козаре у Приједору.

Поставка је заједнички пројекат Музеја града Београда и Српске академије наука и уметности.

Ауторка изложбе и директорица Музеја града Београда Татјана Корићанац је на отварању у петак увече истакла да је поставка припремљена 2015. поводом јубилеја, 150 година од рођења Јована Цвијића.

- Јубилеј је обиљежен онако како доликује једном Јовану Цвијићу који је био председник Српске краљевске академије у два мандата - рекла је Корићанац.

Додала је да је након неколико гостовања у различитим градовима одлучено да ова изложба буде поклон и остане у трајној власништву у ОШ "Јован Цвијић" у Брезичанима.

 - Мислим да је јако важно да једна тако важна личност као што је Цвијић пређе границе и да су његове идеје и научни радови нешто што треба да се шири овим просторима и треба да га имамо свуда и да се за њега зна - казала је Корићанац.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић је истакао да је ово историјска изложба која на тридесетак паноа износи пресјек рада и његовог живота, а истовремено је и илустрација времена у којем је он живио.

Да ће изложба о Јовану Цвијићу бити дио сталне поставке у ОШ "Јован Цвијић" потврдила је и директорица ове школе Оливера Брдар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана