Белинда Божичковић: Магарећим годинама против отуђења

Александра Маџар, Фото: А. Чавић
Белинда Божичковић: Магарећим годинама против отуђења

Бањалука - Текст "Магареће године" изабрала сам јер мислим да је дошло право вријеме да се запитамо гдје смо, докле смо стигли и да се вратимо правим људским вриједностима.

Испричала је ово за "Глас Српске" млада редитељка и глумица Белинда Божичковић која ће на сцену Градског позоришта "Јазавац" поставити комад по култном дјелу великог српског писца Бранка Ћопића.

Пробе за нови комад почеле су у недјељу, а ликове из Ћопићеве приче о дјетињству повјерила је младим глумцима из Студија "Јазавац" који ће имати прилику да на сцени играју са старијим колегама. Премијера је најављена за крај марта.

- Желим да направим паралелу између неких прошлих времена, када је владало пријатељство, јединство, пожртвованост и истинска дјечија несебична љубав. Када су дјеца била усмјерена једна на друге и више времена проводила играјући се напољу и у директној интеракцији једни са другима. Сада су клинци упућени у виртуелно другарство и оријентисани на аветињски начин живота - истакла је Божичковићева.

Позоришном магијом, како је рекла, глумци и публика вратиће се у вријеме дјетињства наших бака и дједова, када је владало сиромаштво, али само оно материјално.

- То је било вријеме богатог духа, стваралаштва, вријеме у којем још нису биле увезене вриједности са запада. Живот дјеце у том периоду је био много љепши и романтичнији, а данашњи малишани полако се отуђују једни од других - сматра редитељка.

Отуђење човјека од човјека, како је рекла, доводи до губљења општих и друштвених веза.

- Човјек је ипак друштвено биће, са дубоком потребом да учествује и да се осјећа као члан групе. Али, шта се десило човјеку данас? Он се руководи принципом егоизма "свако за себе", "Бог за све нас" - прича Божичковићева.

Редитељка, која је на сцену ДИС театра заједно са Душком Станивуком поставила одличну представу "Терапија" за коју се сваки пут тражи карта више, сматра да још има времена да се дјеца одгајају на прави начин и да се упуте у то шта је право дружење и истинска дјечија игра.

- Тренутно ми је инспирација за ову представу мој сестрић Лука, сваку инспирацију црпим из њега. Ово је први пут да сарађујем са младим глумцима из Студија "Јазавац" и невјероватно је то на колико талента и жеље за радом сам наишла. То су млади људи који на прави, искрен и чист начин желе да истражују и да се баве позориштем - казала је она.

Претходна три мјесеца Божичковићева је боравила у Београду гдје је била асистент редитељу Егону Савину на представи "Чудо у Шаргану", по тексту Љубомира Симовића.

- Рад са Егоном је предивно искуство, јер је несебичан у дијељењу знања, а све то преноси једноставним и лако схватљивим позоришним језиком. Много сам научила, како од редитеља, тако и од глумачке екипе, која је сјајна - нагласила је она.

Глумци

На позоришним даскама заиграће Наташа Тривић, Миња Марковић, Огњен Поповић, Ена Кристина Матошевић, Тамара Лукић, Милорад Никшић, Бранка Трбић, Драго Батар, Николина Топић, Бланка Кнежевић, Давид Црнчевић, Делибор Тешановић, Марија Томић, Марија Јаковљевић и Ранка Марчета. Осим њих, Божичковићева је улоге повјерила Бошку Ђурђевићу, Бојану Колопићу и Драгану Бањцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана