Belica kod Jagodine najstarije svetilište u Evropi

Belica kod Jagodine najstarije svetilište u Evropi 26.02.2013 11:44 | Večernje novosti

Beograd - Arheološki lokalitet Belica kod Jagodine najstarije je svetilište Evrope, potvrdili su ugledni njemački Geološki institut u Hajdelbergu i Univerzitet u Tibingenu.

U naselju iz ranog neolita nađena je najveća riznica praistorijskih umjetnina na svijetu sa oko 100 čovjekolikih figura od kamena, kosti i gline, starih oko 8.000 godina.

Ovo je rezultat istraživanja koje su zajedno obavili njemački i srpski stručnjaci prošlog ljeta na lokalitetu koji je 2002. godine otkrio profesor doktor Milorad Stojić iz Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti SANU, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Kulture Lepenskog vira i Belice egzistirale su u približno isto vrijeme, ali su se bitno razlikovale.

- Lepenci su još bili lovci-sakupljači dok su Beličani bili zemljoradnici, o čemu govore pronađene figurine sa simboličnim predstavama ženskih i muških reproduktivnih organa, trudnice, majke s detetom - rekao je Stojić.

On je ukazao kako je očito da su kamene figurine, čija je izrada na izuzetnom umjetničkom nivou, bile posvećene kultu plodnosti, što je karakteristika ratarskih zajednica koje obožavaju majku zemlju.

Na figurama iz Belice predstavljene su sve faza nastanka i razvoja ljudskog ploda, od začeća do porođaja.

Ovakve predstave nisu nikada do sada zabilježene u umjetničkom stvaralaštvu čovječanstva, od kada je ono nastalo 38.000 godina prije nove ere.

Geofizička ispitivanja u 2012. na lokalitetu Belica otkrila su praistorijsko naselje opasano kružnim rovom prečnika 75 metara. U tom krugu pronađeni su kružni, trapezasti i trouglasti temelji monumentalnih građevina, kakvi do sada nisu nalaženi u naseljima ranog neolita.

- To dokazuje da je reč o duhovnom središtu koje je istog značaja za protostarčevačku zajednicu, kakve je u poznom mezolitu imao verski centar Lepenski vir - rekao je Stojić.

Istraživanja na Belici izvedena u saradnji s Univerzitetom u Tibingenu, koji će izdati dvojezičnu monografiju na nemačkom i srpskom jeziku pod naslovom “Belica, najbrojniji je grupni nalaz kulturno-umetničke plastike iz kamenog doba i najstarije duhovno središte u neolitu Evrope”.

Njemački stručnjaci su lokalitet kod Jagodine nazvali arheološkom senzacijom 21. vijeka, a nalazi iz Belice svjetsku premijeru će imati na izložbi od novembra ove do marta 2014. godine u Arheološkom muzeju u Tibingenu.

 © Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica