Бећковић: Ћирилица је дио нашег идентитета

Срна
Бећковић: Ћирилица је дио нашег идентитета

Приједор - Народна библиотека "Ћирило и Методије" Приједор данас је први пут обиљежили крсну славу и за кума изабрала академика Матију Бећковића.

Академик Бећковић је своју бесједу посветио потреби очувања ћирилице, најсавршенијег писма на свијету у којем свако слово има један глас и сваки глас једно слово.

"Не само да је то дио нашег идентитета, него је то писмо којим су написане све наше књиге, тапије, крштенице и заклетве. Ако бисмо то писмо заборавили, не бисмо могли прочитати своју личну карту и постали бисмо неко други. Ни то не било проблем ако бисмо о том другом нешто знали, али не знамо", поручио је Бећковић.

Он је подсјетио да у свијету више људи пише ћирилицом него латиницом и оцијенио да су више ћирилицу чували и чувају други него што то чине Срби и да би се Срби још одмакли од свог писма да није било Руса, Бугара, Грка, Јермена и Македонаца.

"Причало се да је ћирилица неподесна за компјутерске стандарде. Да није било Бугара, који су се у Европској унији изборили да се ћирилицом пише и на евру и да се ћирилица призна у Европском парламенту, ми бисмо се можда и предомислили", навео је Бећковић.

У оквиру обиљежавања Дана градске библиотеке претходно је организовано дружење с дјечијим писцем Робертом Такаричем из Зрењанина, 11. мајски сусрети младих пјесника, додјела признања највјернијим читаоцима у 2014. години и представљање романа "Таласи београдског мора", аутора Драгана Јовановића Данилова.

Поводом Дана Народне библиотеке "Ћирило и Методије" Приједор - 24. маја, за сутра у 11 часова планирано је одржавање семинара у Градској читаоници за библиотекаре приједорске регије.

Друштво библиотекара Републике Српске прогласило је Народну библиотеку "Ћирило и Методије" из Приједора најбољом библиотеком у Српској за 2014. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана