Basne zaplesale u teatru sjenki

Aleksandra Glišić
Basne zaplesale u teatru sjenki

Banjaluka - Kada lukava lisica, sujetni gavran i zli vuk izađu izađu iz basni i uđu u teatar sjenki nastaje predstava "Basne iz senke", koja je juče oduševila banjalučke mališane u sali Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Režija Biserke Kolevske, scenografija i lutke Svile Veličkove i produkcija Pozorišta za decu iz Kragujevca čini pravu magiju koja je zaživjela i na sceni 15. međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Banjaluci.

Da umjetnički par Kolevska i Veličkova zna tajni recept za pozorišne čarolije ispostavilo se još jednom u vidu predstave koja je u dva termina napunila veliku salu nacionalnog teatra za najmlađe. U publici je bilo i smijeha, i suza, i radosti, i straha, ali sve to zajedno dokazuje da je ova priča doprla do mališana.

Direktor Pozorišta za decu iz Kragujevca Jelena Stojanović-Patrnogić kaže da su radeći ovaj komad krenuli od činjenice da je teatar sjenki zapravo najstarije pozorište.

- Naša ideja je bila kako da mudrosti iz starih vremena prenesemo na način koji će biti interesantan savremenoj deci. Federiko Felini nam je bio samo inspiracija. Sa druge strane, Čarli Čaplin i njegov humor je bio takođe nadahnuće da zadovoljimo dečiji ukus - priča Jelena Stojanović-Patrnogić.

Ono na što su posebno obratili pažnju je brza smjena kadrova na sceni, što stvara utisak da je riječ o animiranom filmu.

- Naše pozorište je peti put učesnik banjalučkog festivala i negujemo dobru saradnju sa Dječijim pozorištem RS, koje je učestvovalo i osvajalo nagrade na našem festivalu u Kragujevcu. Banjaluka ima negovanu publiku, a u pozorištu se vidi uloženi trud i rad - ističe Jelena Stojanović-Patrnogić.

Koliko su "Basne iz senke" zahtjevne za glumačku ekipu otkrio nam je glumac Milomir Rakić.

- Glumcima je ova predstava interesantna, pre svega, zato što smo prvi put radili teatar senki. Fizički je veoma zahtevna, ali to je bilo u drugom planu u odnosu na to koliko nam je bilo zabavno raditi. Siguran sam da publika to prepoznaje, pa je i njima zanimljivo gledati. Ovo je glumački izazov zato što koristimo samo svoje telo, a veoma malo riječi - priča Rakić sa kojim rame uz rame igraju Darija Nešić, Miloš Milovanović i Vladimir Đoković.

Danas na programu

U okviru festivala danas će u devet časova biti izvedena predstava "Nije me strah" Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka. Sat kasnije na repertoaru je lutkarska radionica "Tri praseta" Tatjane Paškaš i Tobora Faraga. "Pesma belog kita" naziv je predstava Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina koja je najavljena za danas za 17 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana