Bardački pejzaž inspiracija za slikare

Dejan Jovičić
Bardački pejzaž inspiracija za slikare

Srbac - Širina bardačkog krajolika, beskrajno nebo i ravnica glavni su izvori inspiracije slikarke Merime Ratković iz Trebinja, koja već nekoliko dana stvara umjetnička djela na 52. likovno-ekološkoj koloniji "Bardača-Srbac".

Ona će do kraja saziva izraditi tri umjetnine, na kojima će dominirati močvarni predio i nebesko prostranstvo, a biće podjednako zastupljene 3D apstrakcije i naturalistički prikaz pejzaža.

- Na mojim slikama će biti isprepleteni tradicionalni motivi i pejzaž bardačkog kraja, a svi radovi će biti urađeni tehnikom ulje na platnu. To mi je omiljeni način slikanja, ali kako su se vremena mijenjala, tako sam i ja kombinovala razne materijale i pomagala u stvaranju svojih umjetnina. Slikanje je moj život i oduvijek sam znala da ću se time baviti - rekla je Ratkovićeva.

Likovnu akademiju je završila u Sarajevu, a trenutno je zaposlena kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Velike obaveze prema studentima, ali i posvećenost porodici, spriječili su je da do današnjeg dana organizuje prvu samostalnu izložbu, ali je zato bila učesnik brojnih slikarskih okupljanja u inostranstvu.

- Posljednja u nizu je bila likovna kolonija u turskom Jedrenu, na kojoj sam učestvovala prošle godine. Bilo je zanimljivo i poučno vidjeti način stvaralaštva slikara iz svih krajeva svijeta. Na isti način doživljavam i druženje slikara na Bardači i ovo mi je tek prvo učešće na nekoj od likovnih kolonija na području BiH - istakla je Ratkovićeva.

Ona je utemeljitelj likovne kolonije u Beranama, koja djeluje od 2012. godine. Rođena je u ovom crnogorskom mjestu i za njega je vežu posebne uspomene, što ju je motivisalo da okupi eminentne likovne stvaraoce i ostavi trajni pečat u kulturnom stvaralaštvu ovog kraja.

- Prva kolonija u Beranama je osnovana povodom 150. godišnjice postojanja grada. Imala sam malo vremena za sakupljanje saziva, ali su se svi slikari koje sam pozvala rado odazvali. Tada su to bili uglavnom domaći slikari, a sada dolaze brojni umjetnici iz drugih krajeva. Tendencija je da preraste u međunarodnu koloniju, koja će imati bogat fundus kao što ga ima Bardača. Kolonija je veliko bogatstvo za jedan grad i moja velika želja je da u Beranama živi još dugo godina - rekla je Ratkovićeva.

Na Bardači stvara i banjalučka umjetnica Maja Šolak, koja je 2008. godine diplomirala na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Do sada je imala tri samostalne izložbe, a učestvovala je i na brojnim grupnim izložbama. U svom radu kombinuje akril i ulje na platnu, a uglavnom se bavi apstrakcijom i prostornom instalacijom.

- Ovo mi je prvo učešće na bardačkoj koloniji, a inspiraciju sam pronašla u biljnom svijetu, potoku i šaranima koji povremeno izviruju iz vode. Sve to kombinujem u svojim radovima i nadam se da će neki od njih ostati u trajnom fundusu kolonije - istakla je Šolak.

Završnica

Na likovno-ekološkoj koloniji u Srpcu učestvuje 12 akademskih slikara iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, koji će stvarati do 5. jula, kada će biti organizovana završna izložba i okrugli sto na temu unapređenja energetske efikasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana