Бардачки пејзаж инспирација за сликаре

Дејан Јовичић
Бардачки пејзаж инспирација за сликаре

Србац - Ширина бардачког крајолика, бескрајно небо и равница главни су извори инспирације сликарке Мериме Ратковић из Требиња, која већ неколико дана ствара умјетничка дјела на 52. ликовно-еколошкој колонији "Бардача-Србац".

Она ће до краја сазива израдити три умјетнине, на којима ће доминирати мочварни предио и небеско пространство, а биће подједнако заступљене 3Д апстракције и натуралистички приказ пејзажа.

- На мојим сликама ће бити испреплетени традиционални мотиви и пејзаж бардачког краја, а сви радови ће бити урађени техником уље на платну. То ми је омиљени начин сликања, али како су се времена мијењала, тако сам и ја комбиновала разне материјале и помагала у стварању својих умјетнина. Сликање је мој живот и одувијек сам знала да ћу се тиме бавити - рекла је Ратковићева.

Ликовну академију је завршила у Сарајеву, а тренутно је запослена као професор на Академији ликовних умјетности у Требињу. Велике обавезе према студентима, али и посвећеност породици, спријечили су је да до данашњег дана организује прву самосталну изложбу, али је зато била учесник бројних сликарских окупљања у иностранству.

- Посљедња у низу је била ликовна колонија у турском Једрену, на којој сам учествовала прошле године. Било је занимљиво и поучно видјети начин стваралаштва сликара из свих крајева свијета. На исти начин доживљавам и дружење сликара на Бардачи и ово ми је тек прво учешће на некој од ликовних колонија на подручју БиХ - истакла је Ратковићева.

Она је утемељитељ ликовне колоније у Беранама, која дјелује од 2012. године. Рођена је у овом црногорском мјесту и за њега је вежу посебне успомене, што ју је мотивисало да окупи еминентне ликовне ствараоце и остави трајни печат у културном стваралаштву овог краја.

- Прва колонија у Беранама је основана поводом 150. годишњице постојања града. Имала сам мало времена за сакупљање сазива, али су се сви сликари које сам позвала радо одазвали. Тада су то били углавном домаћи сликари, а сада долазе бројни умјетници из других крајева. Тенденција је да прерасте у међународну колонију, која ће имати богат фундус као што га има Бардача. Колонија је велико богатство за један град и моја велика жеља је да у Беранама живи још дуго година - рекла је Ратковићева.

На Бардачи ствара и бањалучка умјетница Маја Шолак, која је 2008. године дипломирала на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

До сада је имала три самосталне изложбе, а учествовала је и на бројним групним изложбама. У свом раду комбинује акрил и уље на платну, а углавном се бави апстракцијом и просторном инсталацијом.

- Ово ми је прво учешће на бардачкој колонији, а инспирацију сам пронашла у биљном свијету, потоку и шаранима који повремено извирују из воде. Све то комбинујем у својим радовима и надам се да ће неки од њих остати у трајном фундусу колоније - истакла је Шолак.

Завршница

На ликовно-еколошкој колонији у Српцу учествује 12 академских сликара из Србије, Црне Горе и Републике Српске, који ће стварати до 5. јула, када ће бити организована завршна изложба и округли сто на тему унапређења енергетске ефикасности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана