Bardača vraća stari sjaj

Dejan Jovičić
Bardača vraća stari sjaj

Srbac - Trideset i peti saziv bardačke likovne kolonije za sada je opravdao očekivanja i nastavio uspješnu tradiciju ove manifestacije, koja uspješno traje bez prekida već tri i po decenije.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević je sa saradnicima posjetio akademske slikare iz pet zemalja koji od 23. juna stvaraju umjetnička djela na ovoj koloniji, koja je jedna od najstarijih na našim prostorima.

- Kolonija na Bardači potencira ekološki aspekt koji je u posljednjih nekoliko godina znatno narušen zbog negativnog spleta okolnosti, ali se nadamo da ćemo u vremenu koje dolazi barem približno vratiti nekadašnje stanje ovog prirodnog rezervata i od toga sigurno nećemo odustati - rekao je Dragosavljević.

Opština Srbac je pored kabineta predsjednika Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture i Prirodno-matematičkog fakulteta Banjaluka jedan od glavnih pokrovitelja bardačke kolonije, koja je ove godine okupila 15 akademskih slikara iz Francuske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske.

Direktorica Centra za kulturu i sport Sandra Miholjčić rekla je da su slikari ovih dana posjetili manastirski kompleks Osovica kod Srpca, gdje su uživali u ljepotama ove pravoslavne svetinje, smještene u podnožju Motajice.

Prema njenim riječima, na završnoj večeri koja je planirana 1. jula, biće organizovana izložba nastalih radova i okrugli sto.

Tema okruglog stola će biti “Nezaštićeno područje Bardače”, a prezentaciju će održati predstavnici Centra za zaštitu životne sredine iz Banjaluke - istakla je Miholjčićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana