Бардача велика инспирација умјетницима

Дејан Јовичић
Бардача велика инспирација умјетницима

Србац - Бардачу памтим по љепотама језера и богатог биљног и животињског свијета, којих данас нема, али оно што је преостало и даље пружа велику инспирацију за стварање умјетничких дјела.

Ово су ријечи академске сликарке Јасне Николић из Београда, која је једна од учесница 36. сазива ликовно-еколошке колоније "Бардача-Србац" са још десет умјетника из Шведске, Црне Горе и Републике Српске.

Београдској сликарки ово је друго учешће на бардачкој колонији након 2009. године. Она иза себе има 25 самосталних изложби, а до сада је излагала у Лондону, Паризу, Бриселу, Мексику и другим мјестима широм свијета.

- Као специфичан рукопис комбинујем утиске које видим и доживим кроз природу и људе. Једна од слика које ћу урадити је пејзаж са локвањима, а насликаћу и портрет Светог Саве у складу с овогодишњом тематиком колоније, 800 година аутокефалности Српске православне цркве -  рекла је Николићева. 

Већ пету годину заредом на овој колонији ствара академски сликар и редитељ Здравко Круљ из Подгорице, који живи и ради у Бањалуци и који је до сада организовао близу двадесет самосталних изложби, а паралелно са сликањем бави се кратким и арт филмовима.

- Ове године моји радови ће бити зачињени православљем и старовременским мотивима. Такође ће неки од радова бити инспирисани мојим пројектом "Круг" у оквиру којег сам прије неколико дана организовао изложбу у Бару са братом Зораном. Припремам неколико видео-арт радова који још нису завршени и перформанс којим ћу дочарати сву љепоту херцеговачко-црногорског гувна, народна кола, вршидбу и слично - објаснио је Круљ.

Први пут на колонији ће учествовати професор ликовне културе из Градишке, Огњен Тепавчевић, који већ четири године предаје у градишкој гимназији, а у слободно вријеме ради са ликовним талентима у својој приватној школи сликања.

- Урадићу два пејзажа инспирисана околином, а понајвише љепотама преосталих језера која нису исушена. Користићу уље на платну, што је моја омиљена техника - навео је Тепавчевић.

И ове године паралелно са радом колоније биће организована школа сликања која ће трајати до суботе, а са ликовним талентима ће радити академски сликар Зоран Сувајац Зограф.

Колонија ће трајати до недјеље, када ће бити организовани округли сто и завршна изложба насталих радова.

Учесници

 

Међу учесницима овогодишње колоније су и академски сликари Здравко Мирчета из Стокхолма, Гордана Мијановић и Јелена Вушуровић из Подгорице, Сњежана Домазет из Требиња, Драгана Крецељ, Марин Милутиновић и Зоран Сувајац Зограф из Бањалуке и Борис Еремић из Приједора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана