Bardača kao vječna inspiracija akademskih slikara

Dejan Jovičić
Bardača kao vječna inspiracija akademskih slikara

Srbac - Likovno-ekološka kolonija na Bardači, koja se održava do 1. jula i okuplja akademske slikare iz Francuske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske.

Jedna od 15 učesnika je i akademska slikarka Nikolina Peslać iz Banjaluke.

- Likovno-ekološka kolonija na Bardači je jedna od najstarijih i najpoznatijih kolonija na ovim prostorima i meni je bila izuzetna čast što sam prvi put pozvana da u njoj učestvujem, posebno iz razloga što smo vršnjaci, jer ove godine slavimo 35. rođendan - rekla je Peslaćeva.

Banjalučka slikarka, koja je po zvanju magistar grafike, planira uraditi najmanje tri slike od kojih će najvrednija po izboru umjetničkog savjeta ući u fundus kolonije koji broji više od 600 slika.

- Bavim se akvarelom i crtežom i kombinujem to u jednu cjelinu koja na kraju podsjeća na grafiku. Tako će biti i na Bardači gdje je ambijent zaista prelijep i opuštajući i inspiraciju pronalazim na svakom koraku - rekla je Nikolina koja je zaposlena kao nastavnik slikarstva.

Prvi put na bardačkoj koloniji je niški umjetnik Miodrag Anđelković koji stvara umjetnine u ovom prirodnom rezervatu zajedno sa suprugom Mirjanom koja je takođe akademski slikar. Dobitnik je nekoliko uglednih nagrada za slikarstvo i grafiku, kao i zlatne značke Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije za opšti doprinos kulturi zemlje. Njegove slike je mogla vidjeti i publika u Parizu, Bukureštu, Sofiji, Cirihu i drugim evropskim gradovima.

 - Izuzetno sam srećan što prvi put gostujem u ovom kraju jer gajim veliku ljubav prema Republici Srpskoj i svakodnevno pratim kako živi srpski narod u ovom kraju. Veoma često učestvujem u radu brojnih kolonija, a trenutno sam predsjednik Umjetničkog savjeta Likovne kolonije Sićevo čija tradicija je duga više od pola vijeka. Svake godine na ovoj koloniji pozivam barem jednog umjetnika iz Republike Srpske - rekao je Anđelković.

U svojim radovima najčešće kombinuje akvarel, pastel i kineski tuš kao posebnu tehniku za koju kaže da predstavlja sam vrh slikarstva.

- Na Bardači stvaram djela po jednoj posebnoj recepturi koju je svojevremeno koristio Rubens, a radi se o emulgiranoj temperi koja je bila specifična i za period renesanse. Sa njom ću naslikati Bardaču onakvom kakvom bih želio da je vidim u budućnosti upravo onako kako sam svojevremeno oslikao specijalni rezervat prirode Carska bara koju sam predstavio na izložbi u Zrenjaninu - rekao je Anđelković.

Tema ovogodišnje kolonije je “Nezaštićeno područje Bardača” o čemu će na okruglom stolu govoriti aktivisti “Centra za zaštitu životne sredine” iz Banjaluke. Tokom rada kolonije planiran je i jednodnevni izlet u manastir Osovica kod Srpca.

Po završetku manifestacije planiraju se izložbe nastalih radova u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Trebinju, Višegradu, Laktašima, Gradišci, Beogradu i Novom Sadu.

Pokrovitelji 35. saziva bardačke kolonije su Kabinet predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture, Opština Srbac i Pririodno-matematički fakultet Banjaluka.

Škola slikanja

U okviru likovne kolonije i ove godine se organizuje škola slikanja, koju pohađa desetak talentovanih učenika osnovnih i srednjih škola iz Srpca i okolnih opština. Voditelj škole je akademski slikar Boris Eremić iz Prijedora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana