Бањалуку Драгаш волио више од себе

Мирна Пијетловић
Бањалуку Драгаш волио више од себе

Бањалука - Мјесто дешавања познато, "Клуб умјетника" у Бањалуци, али овај пут са посебним поводом, дивним сјећањем на умјетника Слободана Драгаша, који је у правом смислу ријечи живио умјетност.

Спуштањем низ добро познате степенице некадашњег складишта за угаљ у жељезничкој станици улази се у "Клуб" крцат познатим лицима, пријатељима, гдје је свакога ко је дошао дочекала бура помијешаних емоција.

Није била јасна граница среће и туге, али је атмосфера, ипак, била проткана пјесмом, смијехом, анегдотама и причом о умјетности, јер би он, Слободан Драгаш, тако волио.

Човјек који је, како каже умјетник Ренато Ракић, волио више Бањалуку него себе, међу својом породицом, пријатељима и најдражим градом није већ пуних девет година. Умро је 29. марта 2006. године.

Међутим, он је ту, међу нама. Само треба да се осврнемо око себе и осјетићемо и видјећемо да је добри Драгашев дух дубоко утемељен у сваки ћошак Бањалуке.

- Само када кренемо од овог мјеста, "Клуба умјетника". То је он осмислио са циљем да умјетност приближи људима. Ово није класична галерија у којој проведете неко вријеме са умјетничким дјелима. То је кафић који широм отвара своја врата сваком посјетиоцу који може вријеме проведено ту буквално живјети са умјетношћу - рекао је један од блиских Драгашевих пријатеља Милош Шолаја.

Подсјетио је да је Драгаш био иницијатор великог броја културних садржаја, колонија, а како истиче, многи не знају да је управо он аутор рељефа на "Боски", који је урадио у знак сјећања на земљотрес који је погодио Бањалуку 1969. године.

- Бањалучки клуб "Делта" је такође његов концепт, па колонија Крупа на Врбасу, а многа његова дјела и скулптуре у јавним просторима говоре да Слободан и његови умјетнички циљеви живе међу нама. Само треба да их се подсјетимо и наставимо путем који нам је он утабао - казао је Шолаја.

"Клуб умјетника" је овај пут обогаћен са неколико Драгашевих дјела која до сада нису била приказана у јавности.

- Ова изложба није ретроспектива, није програмски дефинисан избор. Ово није изложба замишљена са циљем да се представи одређена фаза или одређена ликовна проблематика у опусу великог умјетника, опусу који је прекинут прерано, нагло и неправедно. Ова изложба је диктирана накупљеном тугом, ерупцијом сјећања и незаустављиво надирућих питања - записала је историчар умјетности Љиљана Шево.

Како је рекао умјетник Горан Јанковић, Драгаш је оставио дубок и свијетао траг у Бањалуци.

- Оно што је посебно је да је Драгаш у својим сликама, цртежима и скулптурама дао оригиналан поглед и ракурс према фигурацији коју је његовао. Надам се да ће надлежни наћи начин да се једном ретроспективном изложбом ода пошта нашем суграђанину и умјетнику - закључио је Јанковић.

Фондација и улица

- Сљедеће године напуниће се деценија откако Слободан Драгаш није са нама. Знамо да је тестаментом велику већину својих дјела оставио Бањалуци. Управо због тога ћемо покренути иницијативу о оснивању фондације са његовим именом, из које би били стипендирани млади умјетници, као и да једна улица у Бањалуци понесе његово име, јер је Драгаш то и те како заслужио - рекао је Милош Шолаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана