Banjaluka u znaku pozorišne magije

Aleksandra Madžar
Banjaluka u znaku pozorišne magije

Banjaluka - Najposjećenija mjesta ovog vikenda u gradu zasigurno su bila banjalučka pozorišta, jer su zahvaljujući Međunarodnom studentskom festivalu "Kestenburg" sale teatara ispunjene do posljednjeg mjesta.

U Banjaluku su doputovali mladi talenti iz različitih gradova Evrope kako si pokazali svoj talenat, a njihovo prisustvo, kao i cijela ova pozorišna priča, unijeli su pozitivnu umjetničku energiju u naš grad.

Svečano otvaranje festivala održano je u petak u Narodnom pozorištu Republike Srpske, ali to nije bilo obično otvaranje, na kakva smo navikli, već pravi šou program koji je publika pozdravila ovacijama. Zbog ovog pozorišnog događaja u Banjaluci će do 9. avgusta boraviti cijenjena imena u svijetu kulture, među kojima je i predsjednik žirija Branislav Lečić.

- Željeli smo da pokažemo strancima grad Banjaluku kao stamenu krajišku ljepoticu i jedan od najljepših gradova Republike Srpske i BiH. Na početku svečanog otvaranja intonirana je himna "Gaudeamus" u interpretaciji jednog od najpoznatijih tenora sa početka 20. vijeka Marija Lance. Otvaranje je zamišljeno kao svojevrsni šou program i time smo ukazali na ležerniji koncept festivala - rekao je jedan od organizatora festivala, reditelj Aleksandar Pejaković.

Publika je u subotu uveče imala priliku da uživa u glumačkim kreacijama "Spektakl teatra" iz Praga, čiji je ansambl izveo komad "Prodane mlade" na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske. Komad koji govori o dvije snažne, ponosne žene koje se bore za slobodu u društvu koje je okovano tradicijom i redom oduševio je publiku. Poslije toga na sceni "Petar Kočić" nacionalnog teatra izveden je komad "Toldi" iz Mađarske, koji je pozorišna adaptacija narativne poeme Aranji Janoša i prikazuje kobnu sudbinu Toldi Mikloša u pozorišnoj formi.

- Sve pohvale za "Kestenburg". Mislim da je, kada je riječ o studentskim pozorištima u regionu i šire, postavio visoke standarde. Divno je gledati sve ove mlade ljude kako uživaju u igri - rekao je jedan Banjalučanin.

Posljednji komad koji je izveden u subotu uveče bio je "Brevrovizija", spoj stendap komedije i kabarea, u kojem glumi i pjeva Vladimir Cvejić.

Zaljubljenici u teatar imaće priliku večeras u 18.30 časova da pogledaju komad iz domaće produkcije "Put u Liliput" DIS teatra, a zatim komad "Ustani Srbijo" iz Srbije i "Ivona, princeza iz Burgundije" iz Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana