Бањалука у знаку позоришне магије

Александра Маџар
Бањалука у знаку позоришне магије

Бањалука - Најпосјећенија мјеста овог викенда у граду засигурно су била бањалучка позоришта, јер су захваљујући Међународном студентском фестивалу "Кестенбург" сале театара испуњене до посљедњег мјеста.

У Бањалуку су допутовали млади таленти из различитих градова Европе како си показали свој таленат, а њихово присуство, као и цијела ова позоришна прича, унијели су позитивну умјетничку енергију у наш град.

Свечано отварање фестивала одржано је у петак у Народном позоришту Републике Српске, али то није било обично отварање, на каква смо навикли, већ прави шоу програм који је публика поздравила овацијама. Због овог позоришног догађаја у Бањалуци ће до 9. августа боравити цијењена имена у свијету културе, међу којима је и предсједник жирија Бранислав Лечић.

- Жељели смо да покажемо странцима град Бањалуку као стамену крајишку љепотицу и један од најљепших градова Републике Српске и БиХ. На почетку свечаног отварања интонирана је химна "Гаудеамус" у интерпретацији једног од најпознатијих тенора са почетка 20. вијека Марија Ланце. Отварање је замишљено као својеврсни шоу програм и тиме смо указали на лежернији концепт фестивала - рекао је један од организатора фестивала, редитељ Александар Пејаковић.

Публика је у суботу увече имала прилику да ужива у глумачким креацијама "Спектакл театра" из Прага, чији је ансамбл извео комад "Продане младе" на великој сцени Народног позоришта Републике Српске. Комад који говори о двије снажне, поносне жене које се боре за слободу у друштву које је оковано традицијом и редом одушевио је публику. Послије тога на сцени "Петар Кочић" националног театра изведен је комад "Толди" из Мађарске, који је позоришна адаптација наративне поеме Арањи Јаноша и приказује кобну судбину Толди Миклоша у позоришној форми.

- Све похвале за "Кестенбург". Мислим да је, када је ријеч о студентским позориштима у региону и шире, поставио високе стандарде. Дивно је гледати све ове младе људе како уживају у игри - рекао је један Бањалучанин.

Посљедњи комад који је изведен у суботу увече био је "Бревровизија", спој стендап комедије и кабареа, у којем глуми и пјева Владимир Цвејић.

Заљубљеници у театар имаће прилику вечерас у 18.30 часова да погледају комад из домаће продукције "Пут у Лилипут" ДИС театра, а затим комад "Устани Србијо" из Србије и "Ивона, принцеза из Бургундије" из Израела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана