Banjaluka: Prikazan dokumentarni film Prag i srpski slikari

Srna
Banjaluka: Prikazan dokumentarni film Prag i srpski slikari

Banjaluka - U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci večeras je prikazan dugometražni dokumentarni film "Prag i srpski slikari", scenariste i režisera Nenada Ognjenovića, u produkciji Nebojše Garića.

Istoričar umjetnosti iz Banjaluke Vidosava Grandić izjavila je Srni da je režiser ovog dokumentarnog filma nekoliko godina istraživao, odnosno išao tragom školovanja srpskih slikara u Pragu.

"Režiser je istraživao ko su bili profesori na akademiji, pa čak i gdje su stanovali u tom periodu. Mislim da je napravio film koji je izuzetno dragocijeno svjedočanstvo o školovanju slikara u Pragu i o uticaju koji je svaki od njih na neki način ponio u svom slikarstvu", istakla je Grandićeva.

Ona je zaključila da je ovaj film dragocjen i po tome što otkriva mnoge do sada nepoznate detalje iz perioda boravka svakog od srpskih umjetnika u Pragu.

Film obuhvata "prašku priču" 14 slikara među kojima je kao prvi, 1898. godine na Praškoj likovnoj akademiji studirao srpski slikar Kosta Miličević /1877-1920/, čija se djela nalaze u okviru izložbe "Svjetlost u mraku Prvog svjetskog rata-Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji".

U filmu su zastupljeni i slikari: Pero Popović, Branko Radulović, Todor Švrakić, Miloš Golubović, Mihailo Milovanović, Jovan Bijelić, Stojan Aralica, Milan Konjović, Kosta Hakman, Stevan Čalić, Ivan Radović, Borislav Bogdanović i Svetislav Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana