Banjalučki umjetnici podigli ljestvicu kvaliteta

Mirna Pijetlović
Banjalučki umjetnici podigli ljestvicu kvaliteta

Beograd - Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu održao je na velikoj sceni cjelovečernji koncert pod nazivom “Bez pevanja, molim” na kojem je, između ostalih, gostovala i šef dirigent Banjalučke filharmonije Vanesa Kremenović.

- Ovo je i potvrda visokog kvaliteta profesorskog kadra koji radi na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, gdje Vanesa predaje analizu muzičkog djela i aranžiranje, ali i rada Banjalučke filharmonije, koja počinje da igra sve ravnopravniju utakmicu sa orkestrima u regionu - istakao je direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević.

Kako je istakla Kremenovićeva, ovo je velika stvar za sve umjetnike, a Banjalučka filharmonija uspješno postaje značajan dio mozaika umjetničke scene u Banjaluci i Republici Srpskoj, ali i šire.

- Ovo gostovanje je uzvratna posjeta banjalučkih umjetnika Beogradu budući da je direktor i dirigent Narodnog pozorišta Ana Zorana Brajović nastupila na novogodišnjem koncertu Banjalučke filharmonije u januaru, te možemo ovu saradnju sa zadovoljstvom nazvati dvosmjernom i najaviti ponovno gostovanje beogradskih umjetnika u Banjaluci u nerednom periodu kao potvrdu nastavka saradnje - kazala je ona.

U okviru programa publika je uživala u instrumentalnim djelima velikih svjetskih kompozitora kao što su Pjacola, Mocart, Čajkovski, Čimaroza, Bah, Bartok, Fore, Sarasate i drugi, a poseban kuriozitet predstavljala je činjenica da su se tom prilikom neki od članova orkestra prvi put predstavili kao solisti.

Takođe, praizvedene su i dvije kompozicije, “Balada o polju” Mirjane Živković u izvođenju Edit Makedonske (violina) i “Jevrejski diptih” Aleksandra S. Vujića u izvođenju Svetozara Vujića Borskog (kontrabas).

Specijalni gosti koncerta bili su članovi sastava “LP duo” Sonja Lončar i Andrija Pavlović koji su se predstavili “Koncertom za dva klavira” francuskog kompozitora i pijaniste Fransisa Žana Marsela Pulanka.

Koncert je režirala Ivana Dragutinović-Maričić, a za dirigentskim pultom smjenjivali su se Vesna Šouc, Ana Zorana Brajović, Stefan Zekić i gošća iz Banjaluke Vanesa Kremenović.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana